Publicat 10/02/2015 13:31

Descobreixen estratègies de 'fracking' en els teixits cel·lulars vius

Fracking en los tejidos celulares vivos
IBEC

BARCELONA, 10 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (Ibec) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han descobert que els teixits vius porten a terme estratègies de 'fracking' cel·lular, que obren la porta a noves aplicacions biotecnològiques.

El treball, que publica la revista 'Nature materials', assenyala que els teixits epitelials, els que recobreixen les superfícies internes i externes de l'organisme, utilitzen tècniques similars a la fractura hidràulica, que consisteix al ús de fluids pressuritzats per fracturar el subsòl i alliberar petroli i gas.

"Es podria utilitzar aquesta tècnica per causar petites fractures reversibles en teixits de difícil accés, i usar aquestes fractures per subministrar fàrmacs de manera controlada", ha indicat el líder de l'estudi i investigador principal del grup de Dinàmica Integrativa de Cèl·lules i Teixits de l'Ibec, professor Icrea i associat a la UB, Xavier Trepat.

Si bé les conseqüències del 'fracking' al subsòl són irreversibles, en el cas dels teixits cel·lulars "les ruptures hidràuliques es poden reparar en menys de cinc minuts", ha afirmat la primera autora del treball, Laura Casares.

En condicions normals, les pressions hidràuliques que es generen al cos no causen cap problema, però en condicions patològiques o en teixits envellits, el 'fracking' podria causar o agreujar malalties inflamatòries que es caracteritzen per la infiltració de fluid en els teixits.

DAVANT DE LES DEFORMACIONS

Per aquesta raó, l'equip investigador va desenvolupar noves tecnologies per sotmetre teixits epitelials a deformacions mecàniques: "Volíem entendre com es comporten els teixits vius en resposta a les deformacions que experimenten com a conseqüència del batec del cor o de la respiració pulmonar", ha explicat Trepat.

"Esperàvem que front a deformacions molt grans els teixits es fracturarien per excés de tensió, tal com altres científics havienproposat anteriorment. Sorprenentment, descubrim que es fracturaven per fracking", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés