Descobreixen com es poden generar plantes més resistents a la sequera sense perjudici del seu creixement

Plantes d'Arabidopsis thaliana sotmeses a condicions de sequera.
CRAG
Publicat 8/11/2018 11:34:10CET

BARCELONA, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors liderats per la científica del Centre d'Investigació en Agrigenòmica(CRAG) Ana Caño-Delgado han aconseguit generar plantes més resistents a la sequera modificant la senyalització de les hormones esteroides vegetals, la qual cosa ajudaria a compensar un dels efectes del canvi climàtic a causa de la disminució de pluges i la pujada de les temperatures.

L'estudi, que publica la revista 'Nature Communications', és el primer a trobar una estratègia per incrementar la resistència de la planta a l'estrès hídric sense perjudicar el creixement: "La sequera és un dels problemes més importants de l'agricultura actual", destaca Caño-Delgado.

Es tracta de la primera vegada que s'obté una planta amb més resistència a l'estrès hídric sense que això vagi en detriment del creixement, i els investigadors ja estan treballant per aplicar aquest coneixement als cereals i espècies hortícoles.

"Hem descobert que modificant la senyalització dels brassinoesteroides només de manera local en el sistema vascular, aconseguim que la planta sigui més resistent a la sequera i creixi igual que les plantes no-modificades", explica Caño-Delgado.

La disminució de les pluges i les elevades temperatures al nord i l'est d'Europa han originat grans pèrdues en els cultius de cereals, patata i altres espècies hortícoles, per la qual cosa els experts avisen de la necessitat d'utilitzar varietats vegetals que siguin productives en condicions de sequera.

Caño-Delgado estudia des de fa més de 15 anys com els esteroides vegetals, els brassinoesteroides, regulen el desenvolupament i el creixement de la planta model per excel·lència, l'Arabidopsis thaliana.

Es coneix que aquestes fitohormones s'uneixen a diferents receptors de les membranes cel·lulars, provoquen una cascada de senyalització dins la cèl·lula que acaba produint efectes com l'elongació o la divisió cel·lular.

Des de l'any 2016 i gràcies a un projecte finançat pel Consell Europeu d'Investigació (ERC, de les sigles en anglès), el seu laboratori utilitza aquest coneixement per trobar estratègies per incrementar la resistència de les plantes a la sequera.

Si es modificava la senyalització per brassinoesteroides, els investigadors havien aconseguit fins al moment plantes d'arabidopsis més resistents a la sequera, però a causa de l'acció complexa d'aquestes hormones sobre el creixement de la planta, les plantes resistents a l'estrès hídric eren molt més petites que les respectives control.

ARABIDOPSIS THALIANA

En el treball, els investigadors han estudiat la resistència a la sequera i el creixement de plantes d'Arabidopsis thaliana amb mutacions en els diferents receptors de brassinoesteroides.

Gràcies a aquest estudi, els investigadors han descobert que les plantes que sobreexpressen el receptor de brassinoesteroides BRL3 en el teixit vascular són més resistents a la manca d'aigua que les plantes control i que, a diferència dels altres mutants, no presenten defectes en el seu desenvolupament i creixement.

Si bé aquest descobriment s'ha fet amb una petita herba utilitzada com a planta model, l'Arabidopsis thaliana, l'equip d'investigació liderat per Caño-Delgado ja està treballant per aplicar aquesta estratègia en plantes d'interès agronòmic, especialment en cereals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.