Descobreixen com l'envelliment canvia el fetge en persones sanes i agreuja malalties

Descobreixen com l'envelliment canvia el fetge en persones sanes
EUROPA PRESS
Publicat 5/3/2019 13:07:01CET

Alerten que en 30 anys s'ha estudiat en ratolins joves quan la majoria de malalts són garns

BARCELONA, 5 Març (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) de Barcelona han descrit en tres estudis l'impacte de l'envelliment en el fetge, amb canvis moleculars en animals i persones sanes i malaltes, en les quals provoca un empitjorament més ràpid i més prevalença de patologies, i han conclòs que els estudis i teràpies haurien de contemplar aquest factor.

En una atenció als mitjans aquest dimarts, el coordinador dels treballs, Jordi Gracia-Sancho, ha alertat: "En les últimes tres dècades s'han desenvolupat nombrosos estudis biomèdics que han demostrat que no eren útils en la practica", i han descobert que era perquè investigaven en ratolins joves per tractar malalts grans.

"En el futur, s'hauria de fer servir models preclínics experimentals que siguin tan semblants com sigui possible al pacient", per la qual cosa en el cas de malalties hepàtiques s'haurien d'estudiar models envellits, ha indicat el cap del grup de Biologia Vascular Hepàtica de l'Idibaps i investigador del CIBERERHD.

Amb les investigadores Raquel Maeso-Díaz i Diana Hide com a primeres signatàries, els treballs han descrit que els animals i les persones amb cirrosis que són més velles tenen una signatura molecular diferent, així com una progressió diferent: "El fetge vell està més desprotegit o no té tants mecanismes de defensa", és més fibròtic i més dur, segons Gracia-Sancho.

PITJOR PERFUSIÓ EN FETGES SANS

En el primer estudi, publicat en 'Aging Cell', han identificat que el fetge de rates d'avançada edat sanes té més resistència vascular, la qual cosa provoca una circulació pitjor de fluids dins del fetge (perfusió) i un augment de la pressió portal (en la vena porta), i s'han validat aquestes diferències en mostres de fetge de persones joves i grans.

"Això està provocat per diversos canvis moleculars en les cèl·lules del sinusoide hepàtic", juntament amb la deterioració en la funció de les cèl·lules del fetge, i els investigadors han aprofundit en aquestes diferències en malaltia hepàtica crònica en els altres dos treballs, publicats en 'Aging and Disease' i 'Journal of Gerontology'.

Un ha demostrat que els animals i persones més vells desenvolupen una forma molt més severa de malaltia avançada que els joves, mentre que l'altre ha avaluat l'efecte de l'envelliment en el mal per isquèmia-reperfusió en el fetge, que ha demostrat que l'endoteli dels animals d'edat avançada és més vulnerable.

"La incidència de la malaltia hepàtica avançada augmenta de manera dràstica amb l'edat", alhora que les societats dels països desenvolupats envelleixen amb l'augment de l'esperança de vida, i preveuen que els ciutadans europeus més grans de 65 anys passaran de representar el 14% actual al 23% el 2030.

En preguntar-li per quan es produeix aquest envelliment en el fetge, ha observat que l'entorn té un efecte i no pot detallar-se una edat concreta, encara que han constatat diferències moleculars en pacients de menys de 40 anys en comparar-se amb els de més de 60.

RATOLINS MASCLE JOVES

Els ratolins joves són més barats i s'han utilitzat en les investigacions que seran útils per a pacients joves: "El problema és que quan avaluem el tipus de pacient que va a una consulta per cirrosis, té més de 40 anys", perquè es tracta d'una patologia que es desenvolupa al llarg de dècades.

Garcia-Sancho ha observat que no s'havia destacat l'envelliment com a factor clau encara que sí que havien detectat que pacients amb Hepatitis C joves progressaven de manera més lenta cap a la cirrosis que els més vells.

També ha observat que sovint s'estudia en rosegadors mascle "possiblement perquè les hormones més habituals en el cicle menstrual de les femelles poden emmascarar alguns resultats", però ha afegit que actualment comparen les diferències entre sexes en un estudi, i que en observar humans de moment no han vist diferències en la signatura molecular de dones i homes.

UNA EPIDÈMIA

L'alcoholisme crònic és una de les causes principals de la cirrosis, però cada vegada té més prevalença el fetge gras, una malaltia per dipòsit de greix a causa d'un estil de vida sedentari i una alimentació pobra que encara que amb la dieta mediterrània es dona menys, a països com els Estats Units "d'aquí a menys d'una dècada serà una epidèmia".

Anteriorment, la infecció crònica per Hepatitis C era una de les causes principals de la cirrosis, però amb el descobriment dels antirretrovirals s'ha reduït, i encara que a països asiàtics l'Hepatitis B és molt prevalent, a països com Espanya no es veu gràcies a la vacunació.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.