Publicat 19/11/2019 12:34

Descobreixen que algunes quimioteràpies alteren l'ADN unes 1.000 vegades més ràpid que les cèl·lules

Quimioterapia intravenosa.

BARCELONA, 19 Nov. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de Barcelona han detallat per primera vegada les alteracions genètiques que causen sis teràpies comunes contra el càncer, en les quals han trobat un patró, i han descobert que algunes quimioteràpies "causen alteracions en l'ADN a un ritme entre 100 i 1.000 vegades més ràpid" que el que s'espera en una cèl·lula.

L'estudi, publicat en la revista 'Nature Genetics', i que han dut a terme científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB Barcelona) liderats per la investigadora Icrea Núria López-Bigas, que han analitzat els efectes de cinc quimioteràpies i una radioteràpia en informació genòmica de tumors de més de 3.500 pacients dels Països Baixos.

"L'objectiu és maximitzar els efectes beneficiosos de les quimioteràpies mitjançant la destrucció de les cèl·lules tumorals, de la mateixa manera que es minimitza la quantitat de mutacions incloses en les cèl·lules sanes dels pacients", ha destacat López-Bigas, cap del Laboratori de Genòmica Biomèdica i professora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El coneixement obtingut en l'estudi permetrà optimitzar els tractaments contra el càncer: "Això s'aconseguiria amb una equilibrada combinació de dosi i durada de tractament", ha dit.

L'Hartwig Medical Foundation dels Països Baixos els va facilitar la seqüència dels genomes de tumors metastàsics de més de 3.500 pacients i la informació dels tractaments que van rebre.

Amb l'ús de mètodes bioinformàtics, el grup de López-Bigas ha pogut identificar per a cadascun dels tractaments més comuns un patró concret en les mutacions de les cèl·lules, una "empremta mutacional" de les teràpies.

"Una vegada identificada aquesta 'empremta' podem quantificar les mutacions produïdes per cada quimioteràpia en l'ADN dels pacients, així com les produïdes per combinacions de tractaments" ha relatat la líder del treball.

Després van comparar aquesta mesura "amb les alteracions genètiques que es deuen a processos endogens naturals de les cèl·lules", i van trobar que durant el temps de tractament, algunes d'aquestes quimioteràpies causen alteracions a un ritme entre cent i mil vegades més ràpid del que esperaríem en una cèl·lula.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés