Publicat 18/03/2019 17:13

Descobreixen 83 forats negres supermassius a l'univers primigeni

Descobreixen 83 forats negres supermasivos en l'Univers primigeni
SUBARU TELESCOPE

Es troben al centre de les galxies i encara que predominen no se sap quan es van formar

BARCELONA, 18 març (EUROPA PRESS) -

Un equip d'astrnoms ha descobert 83 qusars alimentats per forats negres supermassius quan l'univers era menys d'una desena part del que és actualment, segons ha informat la Universitat de Barcelona (UB).

La troballa, que publica, 'The Astrophysical Journal', ha augmentat el nombre de forats negres que es coneixen fins al moment, i revela per primera vegada fins a quin punt eren comuns els forats negres en els inicis de la histria del cosmos.

L'estudi també detalla els efectes dels forats negres en l'estat físic del gas a l'univers durant els primers mil milions d'anys.

Els forats negres supermassius es troben al centre de les galxies, i encara que predominen a l'univers actual, no se sap amb certesa quan es van formar ni quants n'hi ha.

Els forats més llunyans s'identifiquen com a qusars, que brillen quan acumulen gas.

Els estudis previs només han examinat els qusars més lluminosos, i per tant, els forats negres més massius.

EXPLICAR ELS ORÍGENS

El nou descobriment mostra una població de forats negres amb masses típiques dels forats negres comuns que s'aprecien a l'univers actual, i ajuda a explicar els seus orígens.

Per escollir els qusars que han estat candidats a l'estudi, un equip d'investigació liderat per Yoshiki Matsuoka, de la Universitat d'Ehime (Japó), va fer servir dades obtingudes amb un instrument innovador, la cmera Hyper Suprime-Cam (HSC).

Han muntat el telescopi Subaru de l'Observatori Astronmic Nacional del Japó, al cim del Mauna Kea (Hawaii), la HSC és especialment potent perqu té un camp de visió d'1,77 graus quadrats --set vegades l'rea de la lluna plena--.

ANLISI DEL CEL

L'equip de la HSC est desenvolupant una anlisi del cel amb les dades de tres-centes nits que han estat obtingudes pel telescopi durant cinc anys, i a partir d'aquestes dades s'han anat seleccionan els qusars per fer l'anlisi que ha desembocat en el descobriment dels forats negres supermassius.

A més, els astrnoms han treballat en una campanya d'observació per obtenir variants d'aquests candidats fen servir el telescopi Subaru, el Gran Telescopi Canries (GTC), i el telescopi Gemini.

Kazushi Iwasawa, expert de l'Institut de Cincies del Cosmos de la UB, ha estat l'investigador principal de les observacions que s'han dut a terme amb el GTC en aquesta segona fase, en la qual es van descobrir prop d'un ter de nous qusars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés