Actualitzat 21/07/2015 11:28

Descobert el text bíblic més antic des dels manuscrits del Mar Mort

MADRID, 21 jul. (Reuters/EP) -

Arqueòlegs israelians han trobat escriptures bíbliques en un pergamí cremat de 1.500 anys d'antiguitat amb l'ajuda d'imatges digitals i han descobert el text més antic trobat des dels manuscrits del Mar Mort.

Investigadors nord-americans i israelians han aconseguit aquesta troballa gràcies a la tecnologia mèdica i digital avançada per examinar aquest objecte, desenterrat fa 45 anys quan els procediments estàndards forenses del moment no podien desxifrar cap escriptura en el pergamí.

Pnina Shor, conservadora de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel, ha assenyalat durant en una conferència de premsa on s'ha exhibit l'objecte cilíndric de cinc centímetres de llarg que es tracta d'"un gran descobriment".

"Després dels manuscrits del Mar Mort, aquesta ha estat la troballa més significativa d'una Bíblia antiga", ha dit Shor, referint-se a centenars de textos antics trobats a fins de la dècada del 1940 prop de les costes del mar interior.

Els científics estimen que els manuscrits del Mar Mort, considerats com els més antics fragments bíblics escrits mai trobats, daten d'entre el Segle III aC i l'any 70 dC.

El pergamí presentat dilluns va ser descobert el 1970 a Ein Gedi, a uns 40 quilòmetres al sud de les coves de Qumran, on van ser trobats els manuscrits del Mar Mort.

L'arqueòleg Sefi Porat, codirector de l'excavació, ha dit que el pergamí datava de prop de l'any 600 i va aparèixer dins de les restes d'una antiga sinagoga, que va trobar per casualitat mentre explorava rajoles de ceràmica en el lloc.

En el moment en què va ser trobat, la tecnologia forense aleshores usada per analitzar descobriments antics no podia discernir res en el pergamí, que estava molt cremat. Però fa uns anys, Porat va buscar més ajuda d'experts israelians que manejaven els manuscrits del Mar Mort.

Merkel Technologies, una companyia israeliana que s'especialitza en equip mèdic d'alta tecnologia, va ajudar a desxifrar l'escriptura al proveir un escàner microcomputaritzat. Aquestes troballes van ser enviades a Brent Seales, un expert en computadores de la Universitat de Kentucky en Lexington.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés