Actualitzat 13/03/2017 20:04 CET

Descobert un fòssil humà del Plistocè que ratifica la diversitat existent

Descobert El Fòssil Humà Més Occidental Del Plistocè
UNIVERSIDAD DE BARCELONA

BARCELONA, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

Un equip internacional de paleontòlegs ha trobat un nou fòssil de crani humà --descobert a la gruta d'Aroeria (Portugal) i datat fa uns 400.000 anys-- que augmenta de forma significativa la diversitat coneguda en aquesta etapa de l'evolució humana.

La troballa, publicada en la revista científica 'Proceedings of the National Academy of Sciences', ha estat liderat per l'investigador João Zilhão, de la Universitat de Barcelona (UB).

Aquest nou fòssil, designat com a Aroeira 3, obre un nou marc de referència en paleontologia sobre l'estudi de l'aparició dels trets morfològics per conèixer l'evolució humana al llarg d'aquesta etapa clau en la qual, a partir dels Homo erectus ancestrals, van sorgir els Neandertals i l'home modern.

El treball ha estat realitzat per un equip científic del Centre d'Arqueologia de la Universitat de Lisboa, en el marc de les excavacions arqueològiques desenvolupades des del 1987 sota la direcció de l'investigador ICREA João Zilhão (UB), del Seminari d'Estudis i Investigacions Prehistòriques (Serp) de la UB.

El nou fòssil va ser trobat associat a restes de foc (os cremat), a la fauna caçada pels habitants de la cova i a abundants eines de sílex i quarsita, entre les quals abundaven destrals de mà.

"El fòssil Aroeira 3, pertany a la cultura Achelense, originada a Àfrica fa més d'1 milió d'anys però de la qual no existeixen vestigis a Europa fins a fa menys de 500.000 anys", ha dit l'investigador.

Juntament amb les restes de l'Avenc dels Ossos (Atapuerca) i de Tautavel (França), el crani d'Aroeira representa una de les primeres poblacions achelenses d'Europa, segons el científic, que ha ressaltat que la combinació de trets que s'observa a Aroeira 3 és única, i augmenta de forma significativa la diversitat coneguda.

Segons Zilhão, aquesta etapa de l'evolució humana haurà estat, per tant, un procés molt més complex que el que fins ara es pensava.

Per tant, tot apunta al fet que, fa 500.000 anys, la humanitat constituïa ja una sola espècie, encara que molt més diversa que avui dia, ha defensat l'investigador.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés