Publicat 08/02/2019 11:22CET

El descens de la mortalitat es va accelerar a l'inici de la crisi

Vista aria de Barcelona amb contaminació
EUROPA PRESS - Archivo

La caiguda de la contaminació i els accidents són els factors amb més impacte

BARCELONA, 8 febr. (EUROPA PRESS) -

Diversos investigadors de Barcelona han detectat que el descens de les morts anuals que experimenta Europa durant les darreres dcades es va accelerar entre el 2008 i el 2010, a l'inici de la crisi econmica, una correlació que va poder produir-se pel descens de la contaminació, els accidents --laborals i de trnsit-- i el consum d'alcohol i tabac, així com els canvis de les temperatures, entre altres factors.

L'estudi, liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) --impulsat per La Caixa-- i publicat a 'Nature Communications', ha analitzat les dades de mortalitat diria i les variacions registrades en el producte interior brut (PIB) per capita a 140 regions de 15 pasos europeus relatius al període entre el 2000 i el 2010.

Als pasos i regions amb una recessió més profunda, es va accelerar més el descens de la mortalitat: "Els períodes de recessió macroeconmica s'associen a descensos en els nivells de contaminació, així com en el nombre d'accidents laborals i de trnsit", que són els factors que probablement tinguin més impacte en aquesta disminució, segons el primer autor de l'estudi, Joan Ballester.

MENYS ALCOHOL I TABAC

"També sol haver-hi un menor consum d'alcohol i tabac i un descens del sedentarisme i de l'obesitat", ha detallat l'investigador en un comunicat de l'ISGlobal.

Ha observat que, encara que els mecanismes subjacents encara no estan ben establerts, "hi ha estudis que apunten a la influncia de factors com l'estrs laboral o a qu els hbits saludables exigeixen un temps del qual és més difícil disposar quan es treballa a temps complet".

NO ÉS "DESITJABLE"

"Convé precisar que les recessions en si no són un factor desitjable per impulsar l'augment en l'esperana de vida. En aquest sentit, es tractaria d'aconseguir que els períodes d'expansió econmica fossin compatibles amb una millor qualitat de l'aire, menys accidents i millors hbits de vida", ha puntualitzat Ballester.

L'objectiu d'aquest estudi era esbrinar si la mortalitat a Europa s'ajusta a un patró procíclic o contracíclic: si la seva tendncia a la baixa s'accelera durant els períodes de recessió econmica o, per contra, es ralenteix.

DIFERNCIES A EUROPA

La investigació va detectar diferncies a Europa: a Espanya, on la mortalitat abans de la recessió es redua a un ritme del 2% anual, l'impacte de la recessió va ser profund i va passar a reduir-se a un 3% anual.

D'altra banda, a Alemanya, on la recessió va ser curta i menys intensa, la reducció de la mortalitat va passar de descendir a ritme de 2,4% anual a només un 0,7%.

IMPACTE DE LA TEMPERATURA

La investigació també va tenir en compte les temperatures diries registrades i estudiades durant tot el període, amb la finalitat de determinar si les tendncies observades tenien un efecte estacional, segons el cap del programa de Clima i Salut del centre, Xavier Rodó.

"En aquest sentit, l'anlisi estadística va revelar que la relació observada entre els canvis al PIB i la mortalitat s'accentuava en les poques més fredes de l'any, la qual cosa indica que podria haver-hi una dependncia de l'estacionalitat associada a les prpies causes de mort", ha observat el professor ICREA.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés