Publicat 16/03/2014 11:33

Desarticulada una xarxa de falsos instal·ladors de gas que va estafar al voltant de 2.000 persones

L'operació ha estat desenvolupada a la Comunitat de Madrid, Catalunya, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Galícia, Balears, Andalusia i el País Valencià

MADRID, 16 març (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional ha desarticulat la principal trama criminal dedicada a la coneguda com 'estafa dels revisors del gas', en una operació en la qual han estat detinguts els 12 creadors d'un entramat de 60 empreses que van enganyar al voltant de 2.000 persones a tota Espanya, sobretot a ancians, ciutadans estrangers i discapacitats.

Segons ha informat la direcció General de la policia, falsos revisors del gas acudien a domicilis de persones especialment vulnerables i les amenaçaven amb tallar el subministrament o a pagar importants multes si es negaven a una revisió que qualificaven com obligatòria.

Així, els integrants d'aquesta xarxa van arribar a obtenir fins a 900 euros d'una sola víctima i van assetjar ancians als quals van estafar diverses vegades en dies consecutius o van acompanyar al caixer automàtic perquè retiressin la major quantitat d'efectiu possible.

Com a conseqüència de la seva activitat delictiva, els detinguts gaudien d'un alt nivell de vida i nombroses propietats de luxe a Espanya, mentre la macro xarxa de mercantils acumula també un deute d'aproximadament 4.000.000 d'euros amb la Seguretat Social.

La policia ha embargat un total de 227 comptes bancaris oberts a 19 entitats i ha confiscat 10 vehicles d'alta gamma.

Durant gairebé dos anys, els investigadors s'han centrat en un entramat d'empreses amb idèntic objecte social relacionat amb les revisions i el manteniment d'instal·lacions receptores de gas envasament o de GLP (Gas Liquat procedent del Petroli), les populars bombones de butà.

La xarxa empresarial, que acumula 3,9 milions d'euros de deute amb la Seguretat Social, estava assessorada i va ser creada a partir d'una associació sense ànim de lucre, en la qual cinc dels 12 detinguts figuraven com a integrants del consell d'administració.

MÀXIM BENEFICI POSSIBLE

Aquestes empreses contractaven operaris, en ocasions amb antecedents penals, perquè acudissin a domicilis de persones generalment d'edat avançada a les quals mitjançant enganys els feien creure que es tractava de revisions obligatòries.

En ocasions trucaven prèviament per telèfon als ciutadans fent-se passar per inspectors d'Indústria, per a tot seguit presentar-se als seus domicilis per fer les esmentades revisions.

Una vegada a l'interior dels habitatges, els operaris simulaven serveis de manteniment i realitzaven suposades revisions i tasques innecessàries per les quals cobraven unes quantitats abusives que oscil·laven entre els 50 i els 390 euros.

També aprofitaven que els haguessin franquejat el pas al domicili per robar al descuit objectes de valor.

Els operaris no tenien l'habilitació d'instal·lador emesa pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, pel que generaven situacions de risc als habitatges als quals acudien a causa de la barroera manipulació de les instal·lacions.

Per intentar justificar el preu de la suposada revisió, arribaven fins i tot a tallar les gomes canalitzadores del gas, amb el risc d'explosió que això comporta.

A l'operatiu s'ha detingut a 12 persones a Fuenlabrada (1), Navalcarnero (2), Freixe del Torote (1), Barcelona (1), Yeles (1), Màlaga (2), Fuengirola (2), Granada (1) i Elx (1), com a presumptes responsables de delictes d'estafa, blanqueig de capitals i contra la Seguretat Social.

També s'han efectuat 15 entrades i registres a domicilis i a les seus d'empreses de diverses localitats de la Comunitat de Madrid (Fuenlabrada, Alcalá de Henares i Humanes), Yeles (Toledo), Màlaga, Granada, Almeria, Santiago de Compostel·la, Castelló, Elx i Lleó i han confiscat 14 ordinadors, 12 discos durs, cinc portàtils, 14 telèfons mòbils, sis 'pendrives', una 'tablet', mil euros en efectiu, i deu vehicles.

Segons la Policia, el frau total estimat de l'estafa resulta impossible de quantificar a causa que l'objectiu de l'estafa eren persones d'avançada edat, discapacitades i en ocasions menors d'edat, els quals no acudien després a presentar denúncia.

La investigació ha estat desenvolupada per agents de la UDEF Central, al costat de grups de Policia Judicial d'11 províncies i amb la col·laboració d'Inspectors de Treball, de Consum i d'Indústria.

CONSELLS BÀSICS

La Policia Nacional ha recordat que la revisió de gas és obligatòria cada cinc anys per al cas de butà propà i que ningú no pot imposar una revisió abans d'aquest termini llevat que es realitzin modificacions a les instal·lacions.

Així, normalment la companyia amb la qual es té contracte truca a l'usuari a l'aproximar-se la data de revisió, ja que té les seves dades.

A més, s'aconsella sol·licitar als operaris que acudeixin al domicili amb la identificació d'instal·lador autoritzat pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i denunciar al 091 de la Policia Nacional, si es sospita que pot tractar-se d'un intent d'estafa.

En cas de dubte, es recomana contactar amb l'empresa que ha fet la primera instal·lació de gas a l'habitatge, però mai des de números de telèfon aportats pels propis operaris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés