Actualitzat 19/2/2020 10:46:06 +00:00 CET

Entra en vigor la derogació de l'acomiadament per faltes d'assistència justificades

Ordenador en la oficina
PIXABAY

MADRID, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

El reial decret llei que deroga l'article 52.d de l'Estatut dels Treballadors que permet als empresaris l'acomiadament objectiu d'un treballador per acumular faltes d'assistència encara que estiguin justificades entrarà en vigor aquest dijous un cop sigui publicat aquest dimecres en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

El Consell de Ministres va aprovar la norma aquest dimecres i, segons va destacar la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, la supressió d'aquest article suposa que "ja no es podrà acomiadar ningú" per tenir una baixa justificada per malaltia.

Aquest article, que va ser modificat amb la reforma laboral del 2012, establia que un contracte de feina es pot extingir per faltes d'assistència intermitents, encara que siguin justificades, si arribaven al 20% de la jornada hàbil en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d'assistència en els dotze mesos anteriors arribessin al 5% de la jornada hàbil o bé al 25% durant quatre mesos discontinus dins d'un període de 12 mesos.

La supressió del l'article 52.d arriba després que el Tribunal Constitucional, en una sentència que es va conèixer a finals d'octubre, avalés l'extinció del contracte laboral per causes objectives si hi ha faltes d'assistència justificades encara que intermitents.

Ara el Govern central, que segueix recomanacions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), procedeix a derogar aquest article perquè l'acumulació d'absències justificades deixi de ser una causa objectiva d'acomiadament.

L'executiu espanyol argumenta en la norma que l'article 52.d és susceptible de provocar discriminació indirecta per raó de discapacitat, ja sigui perquè l'acomiadament recau sobre persones amb diversitat funcional reconeguda o perquè afecta persones amb malalties de llarga durada, que poden acumular més baixes intermitents de curta durada per la patologia de base que pateixen.

Però no només això. El Govern central defensa que aquest article també és susceptible de provocar discriminació per raó de gènere, perquè les faltes d'assistència poden estar relacionades amb activitats de cures familiars que duen a terme majoritàriament les dones.

La supressió de l'article 52.d no significa que un empresari no pugui acomiadar algú de la seva plantilla per faltes d'assistència o impuntualitat, perquè podria argumentar aquesta raó per dur a terme un acomiadament disciplinari.

La ministra de Treball va ressaltar aquest dimecres que la derogació d'aquest article suposa "reparar drets dels treballadors i esmenar una anomalia" que existia en la normativa espanyola respecte a altres països de l'entorn, en què no existeix un article semblant. A més a més, ha indicat que amb aquesta decisió es comença a "desmuntar" la reforma laboral del PP i es dona "seguretat jurídica" als treballadors.