Publicat 26/11/2014 19:19

Demostren l'eficàcia de la immunoteràpia contra el càncer de bufeta avançat

Cristina Cruz (VHIO)
VHIO

BARCELONA, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

Un estudi internacional en el qual ha participat com a únic centre espanyol el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha demostrat l'eficàcia de la immunoteràpia contra el càncer de bufeta metastàtic avançat, fins al punt d'aconseguir la desaparició radiològica del tumor.

La troballa, publicada a la revista 'Nature', "obre moltes portes a pacients que fins ara tenien poques possibilitats de tractament", ha explicat a Europa Press l'oncòloga i investigadora clínica del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO, Cristina Cruz.

Els tumors de bufeta, molt relacionats amb el consum de tabac, són més freqüents en homes que en dones i solen tenir mal pronòstic, per la qual cosa "qualsevol millora en el seu tractament i en la supervivència d'aquests pacients suposa un avanç".

En un assaig clínic de fase I, els investigadors han aconseguit reduir el tumor del 43% de pacients amb càncer avançat: "La teràpia es basa en l'ús d'un fàrmac anticòs que bloqueja la proteïna PD-L1, que és present en els tumors i és la culpable de bloquejar el sistema immune".

Els investigadors s'han centrat a bloquejar la PD-L1 del tumor, present en un 30% dels càncers metastàtics de bufeta, amb la idea de compensar així "l'intent de burla al sistema immune per part de les cèl·lules tumorals", ha precisat Cruz.

Amb l'administració d'un fàrmac "anti-PD-L1" s'aconsegueix restaurar la resposta immunològica dels pacients i disminuir la mida del tumor en un 43% dels tractats que en el seu tumor tenia la proteïna PD-L1 --altres no la tenien--.

AMPLIACIÓ DEL GRUP

Davant d'aquests resultats, els investigadors van ampliar el grup d'estudi i van administrar també el fàrmac immunoterapèutic a pacients amb càncer de bufeta metastàtic sense el biomarcador PD-L1: "Els resultats mostren una reducció objectiva de la mida del tumor".

El fàrmac també aconsegueix un 11% de respostes en el grup de càncer de bufeta sense expressió de la proteïna PD-L1, cosa que demostra que "la immunoteràpia proporciona possibilitats en els càncers amb poques opcions de tractament com el càncer de bufeta", ha exposat l'investigador principal d'aquest estudi i director del VHIO, Josep Tabernero, en un comunicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés