Actualitzat 02/12/2014 14:26

David Tilman: "Menjar bé té beneficis sobre les nostres vides i el futur del planeta"

El ecólogo David Tilman gana el Premio Ramon Margalef de Ecología
Foto: CONSELLERIA DE TERRITORIO Y SOSTENIBILIDAD

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

L'investigador estatunidenc David Tilman, que aquest dimarts a la tarda rep el X Premi Ramon Margalef de la Generalitat pel seu lideratge al camp de l'ecologia, ha explicat que seguir una dieta saludable té beneficis sobre "la vida de les persones i el futur del planeta".

   En una entrevista d'Europa Press abans de recollir el premi al Palau de Pedralbes de Barcelona, Tilman (Illinois, 1949) ha dit que està molt emocionat i sorprès perquè no s'esperava el guardó; "Aquest premi mostra als científics que la societat realment s'interessa sobre el que fem".

   Tilman, que centra els seus estudis en la biodiversitat dels ecosistemes i en els efectes que té l'empremta de l'home sobre aquests, ha exposat que els dos principals problemes que investiga en aquest àmbit són l'agricultura i la dieta.

   Un dels impactes sobre els ecosistemes és la seva simplificació, ja que la seva habilitat de proporcionar serveis --aigua neta, aire pur i menjar-- "depèn críticament de la biodiversitat", de quantes espècies viuen en aquests llocs.

   L'actual agricultura suposa una "amenaça" per als ecosistemes, ja que ha convertit la meitat del sòl utilitzable de la terra en sistemes molt simples, pel que ha estudiat com fer-la més sostenible i eficient.

   En aquest sentit, ha assegurat que l'alimentació no només té impacte sobre la salut de les persones, sinó també sobre el medi ambient: "A tot el món la gent menja massa i els aliments equivocats", al consumir massa carn vermella, sucre i greixos, en comptes de més peix, fruita i verdures.

MÉS MALALTIES

   Això està provocant un "enorme increment global" de malalties com la diabetis, patologies del cor i càncer, i ha pronosticat que, si no es canvien aquests hàbits en 50 anys, dos de cada tres malalties estaran causades per l'alimentació dolenta.

   "Canviar la nostra dieta --menys carn, menys greixos i més fruita i verdura-- podria suposar una reducció dels gasos d'efecte hivernacle", ha puntualitzat.

   Ha afirmat que la clàssica dieta mediterrània és molt saludable i, a més, deliciosa, com també ho és el menjar japonès, i ha defensat donar a conèixer aquests plats al món, ja que "si t'enamores del memjar saludable, llavors la humanitat haurà guanyat la batalla".

   El Premi Ramon Margalef, que aquest 2014 celebra el seu desè aniversari, es va crear per reconèixer a persones de tot el món que s'han distingit de manera excepcional en el cultiu de la ciència ecològica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés