Actualitzat 22/04/2015 18:23

David Foenkinos relata una història de supervivència a través de l'art a 'Charlotte'

David Foenkinos
Foto: EUROPA PRESS

Fa servir un estil particular de prosa poètica per reivindicar l'artista alemanya

   BARCELONA, 22 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'escriptor David Foenkinos, autor de 'La delicadesa', ha relatat la història de "supervivència a través de l'art i la creació" de la jove pintora berlinesa Charlotte Salomon, que va morir a Auschwitz als 26 anys, al llibre 'Charlotte' (Alfaguara/Edicions 62).

   L'artista alemanya, d'origen jueu, va viure una infància marcada per la mort de la seva mare i va abandonar el seu Berlín natal, després d'una relació amorosa que va deixar en ella una empremta definitiva; fugint dels nazis, es va refugiar al sud de França al costat dels seus avis, on va començar a donar forma a la seva obra autobiogràfica, ha explicat l'autor aquest dimecres en roda de premsa.

   La novel·la té un estil prosaic que l'autor no ha volgut anomenar vers, tot i que ha admès que "pot fer la sensació que es tracta de poesia", amb el qual va aconseguir el to de vitalitat i dolçor que volia donar a la història i al qual atribueix gran part de l'èxit del llibre, que ha venut mig milió d'exemplars a França, i ha estat traduït a 20 llengües.

   Es tracta d'una biografia real, que conté "només fets verídics de l'artista" i que l'autor va tardar molt temps a escriure perquè comptava amb pocs documents, per la qual cosa va recórrer els espais on va viure ella, com l'habitació de l'hotel de la Provença francesa en la qual es va allotjar, ha relatat.

   Amb la història, Foenkinos volia explicar el 'xoc' que li va causar descobrir l'artista i guiar els lectors rere els passos de la pintora, "que va néixer en un entorn de sofriment i va aconseguir fugir de la maledicció a través de la creació, reinventant-se a través de la bellesa".

   "Sóc un autor de ficció, és la primera vegada que escric un llibre en primera persona, i ha estat perquè aquesta història m'ha afectat", ha confessat Foenkinos, que ha abandonat el seu habitual sentit de l'humor amb una experiència d'escriptura radicalment diferent, però que respon a les múltiples tonalitats --divertides, serioses, sensibles-- que totes les persones tenen, ha apuntat.

COM YOKO ONO PER A JOHN LENNON

   El llibre es fixa en l'obra "tridimensional" de Salomon, ja que també va escriure textos --que apareixen citats al llibre-- i va fer indicacions sobre música amb què s'hauria de contemplar les seves pintures --com Schubert o Bach--.

   "Ella resumeix, en si mateixa, tot el que estimo", ha confessat l'autor, apassionat de la literatura, la pintura i la música alemanyes, que ha assegurat que va descobrir haver estat fent voltes entorn de la vida de Salomon sense saber-ho, com per exemple amb un barri pel qual va passejar especialment sense saber que era on ella ho feia també.

   "John Lennon --sobre el qual va escriure un llibre-- deia que quan va conèixer Yoko Ono va retrobar una dona que ja tenia a la seva ment, i crec que hi ha emocions que ens habiten, ens acompanyen, i ens superen quan ens trobem amb alguna cosa que ja ens és familiar, i segurament per això he dedicat els últims deu anys a aquest projecte", s'ha sincerat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés