Actualitzat 30/10/2015 11:19

Daten a Vallirana el fòssil de linx ibèric més antic

Lince ibérico
Foto: GOBIERNO DE EXTREMADURA

   VALLIRANA (BARCELONA), 30 Oct. (EUROPA PRESS)

Investigadors catalans han datat en 1,6 milions d'anys el fòssil de linx ibèric trobat a la cova de l'Avenc Marcel de Vallirana, cosa que el converteix en la resta de Lynx pardinus més antiga trobada fins ara, i s'avança 500.000 anys l'aparició d'aquest felí a la Península Ibèrica.

   Segons ha informat l'Ajuntament de Vallirana, les restes del linx, en companyia d'ossos de cavall, cabra, cérvol, mamut, guineu i llop, han aparegut a la cova de l'Avenc Marcel gràcies a unes excavacions realitzades el 2003.

   L'anàlisi de les restes, publicat a la revista 'Quaternary Science Reviews', ha anat a càrrec d'investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

   "Hem confirmat aquesta edat primigènia amb estudis previs moleculars que estimaven l'aparició del linx ibèric al Pleistocè Inferior a la Península Ibèrica", ha manifestat Alberto Boscaini, cap del grup investigador.

   L'ancestre comú de totes les espècies de linx, Lynx issiodorensis, es va originar a l'Amèrica del Nord fa uns quatre milions d'anys i es va expandir cap a l'Àsia i Europa, on va persistir al llarg del temps.

   La població europea del Lynx issiodorensis va donar lloc fa un milió i mig d'anys al Lynx pardinus, que ha patit pocs canvis genètics des d'aleshores i que continua habitant a la Península Ibèrica.

   Els linxs ibèrics de finals del Pleistocè eren entre deu i vint centímetres més grans que els actuals i pesaven uns deu quilos més.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés