Actualitzat 07/01/2015 11:41

Darío Villanueva prendrà possessió del càrrec de director de la RAE

Darío Villanueva, nuevo director de la RAE
Foto: EUROPA PRESS

MADRID/SANTIAGO, 7 (EUROPA PRESS)

El nou director de la Real Academia Española (RAE), el gallec Darío Villanueva, elegit el passat 11 de desembre per un 80% dels acadèmics amb dret a vot, prendrà possessió del seu càrrec aquest dijous 8 de gener durant la reunió del ple i substituirà així el fins ara director, José Manuel Blecua.

   Villanueva assumirà el comandament de la institució amb la necessitat urgent d'aconseguir un equilibri financer que permeti superar el "sotrac" que s'ha produït en els dos últims exercicis econòmics entre ingressos i despeses, i pel qual arrossega un dèficit de 2,5 milions, sobre un pressupost total de 7,5 milions, tal com ha assenyalat durant una entrevista concedida a Europa Press.

   El nou director ha admès que últimament hi havia una certa preocupació entre els acadèmics i que, de fet, "hi és", però ha precisat que la institució no està endeutada "ni s'ha d'endeutar de manera imminent" i ha defensat que "mai ha estat malgastadora; disposa de romanents per atendre situacions difícils, com passa a una família o empresa on s'actua amb prudència".

   "La situació és difícil, preocupant, d'això en participen tots els acadèmics, però no és crítica. Podria arribar a ser-ho si no prenguéssim les decisions que estan incloses en el pla estratègic de la RAE i no les apliquéssim. No saltem esglaons abans de temps", ha suggerit.

   Aquest pla estratègic passa per aprofitar més els serveis que ofereix la RAE, tal com va anunciar fa deu dies en roda de premsa després del ple en què va ser elegit nou director i, segons ha assenyalat a aquest mitjà, no es descarten més accions en el camp de patrocini o en l'aprofitament de la seu de la RAE, construïda entre el 1891 i el 1894.

   Un dels arguments pels quals està convençut de la seva supervivència tot i la conjuntura actual, és la longevitat de la institució: 300 anys en els quals l'Acadèmia ha passat per diverses vicissituds que de fet han provocat que mai abans hagués pogut celebrar el seu aniversari.

   Un altre dels problemes als quals s'ha d'enfrontar la institució és la dimensió laboral, una situació que la RAE ha decidit abordar amb un pla de baixes voluntàries per a la seva plantilla, composta per 85 treballadors i que, segons assenyala Villanueva, espera que assoleixi el 10% del total, i per tant de moment no pensa en alternatives si això falla. "A qui li pot estranyar que en aquest moment l'Acadèmia tingui també la seva crisi? Havíem de quedar-ne al marge nosaltres, havíem de ser uns privilegiats?", es pregunta el fins ara secretari en funcions.

   Pel que fa a la societat de gestió que ha aprovat la RAE per abordar temes empresarials, econòmics i comercials, i treure'ls així del ple, Villanueva defensa aquesta mesura per la creixent necessitat d'atenció d'altres elements allunyats de la llengua en si que cada vegada ocupaven més temps als acadèmics. Tot i això, precisa que no hi participarà "ningú que no sigui a l'Acadèmia", sinó que ara el ple rebrà informació del fonamental, però "no s'ocuparà del dia a dia d'aquesta societat".

TRAJECTÒRIA

   Darío Villanueva (Vilalba, Lugo, 1950) va prendre possessió a Madrid de la butaca 'D' de la RAE el 8 de juny del 2008, vacant després de la mort del filòleg Alonso Zamora Vicente. Durant la cerimònia d'ingrés, l'ara nou director de la institució va pronunciar un discurs titulat 'El Quixot abans del cinema', amb el qual va abordar la preeminència de la literatura sobre el cinema.

   És llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Santiago de Compostel·la i doctor en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Madrid. Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de Santiago de Compostel·la, a la Facultat de Filologia de la qual va ser degà entre el 1987 i el 1990.

   El juny del 1994 va ser elegit rector de la USC i reelegit el maig del 1998. Durant aquests anys va desenvolupar una de les vicepresidències de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) i la presidència de la Xarxa de Biblioteques Universitàries (REBIUN). Va formar part del Consell d'Administració del PORTAL UNIVERSIA S.A. i va crear UNIRISCO GALÍCIA S.C.R., primera societat de capital risc per finançar projectes basats en la transferència de coneixement de la universitat a l'empresa.

   Actualment és membre del patronat i director del consell científic de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. També forma part de la junta directiva del Capítol Espanyol del Club de Roma i desenvolupa la direcció literària de la col·lecció de Clàssics de la Fundació José Antonio de Castro.

   És president d'honor de la Societat Espanyola de Literatura General i Comparada i va presidir l'Associació Espanyola de Teoria de la Literatura. Pertany a l'Associació Internacional d'Hispanistes, la Societat Espanyola de Semiòtica, la Twentieth Century Spanish Association of America, i la Internacional Association of Comparative Literature, en què va ser membre de la Junta executiva.

   Entre els seus llibres hi ha 'Trayectoria de la novela hispanoamericana actual', escrit en col·laboració amb J.M. Viña Liste i traduït a l'àrab pel Consell Superior de Cultura d'Egipte (1998), i 'Teorías del realismo literario', finalista del Premi Nacional d'Assaig el 1993, la traducció a l'anglès del qual data del 1997.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés