La Dana mantindrà en risc màxim el mediterrani aquest divendres i deixarà pluges fortes dissabte al centre peninsular

Publicat 12/9/2019 16:56:01CET
Imatge de les zones en risc màxim per pluges torrencials aquest divendres
AEMET

MADRID, 12 set. (EUROPA PRESS) -

La Dana (depressió aïllada en nivells alts) mantindrà aquest divendres en risc màxim (vermell) el mediterrani --concretament Múrcia, Alacant, València i Almeria--, per pluges torrencials que podran acumular fins a 200 litres per metre quadrat i deixarà pluges fortes dissabte al centre peninsular, segons la predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

D'acord amb les dades facilitades per l'Aemet, el municipi més afectat aquest dimecres per les pluges va ser Sagunt (València) amb 98 litres per metre quadrat, seguit d'Escorca (Illes Balears amb 87,8 litres per metre quadrat).

Aquestes xifres han estat superades aquest dijous a Ontinyent (València) on s'han acumulat 283 litres per metre quadrat, segons les dades recollides a les 13.00 hores per l'Aemet. Els altres punts amb més precipitacions han estat Molina de Segura (Múrcia) amb 162 litres per metre quadrat; Almansa (Albacete) 143 litres per metre quadrat; Fontanars dels Alforins (València) amb 136 litres per metre quadrat i Pego (Alacant) amb 108 litres per metre quadrat.

Actualment, la Dana, segons ha indicat a Europa Press el cap de l'àrea de predicció operativa de l'Aemet, Jaime Rey, està situada sobre el sud-est peninsular i el nord d'Àfrica. Aquesta tarda, el risc màxim continuarà a Múrcia, Almeria i Alacant per pluges torrencials i tempestes fortes, encara que el litoral nord i l'interior han disminuït el risc. S'espera que la Dana s'estengui la nit d'aquest dijous fins a València, que estarà en risc màxim divendres.

L'Aemet preveu que aquest divendres també el sud-est d'Aragó, Andalusia oriental i Eivissa continuaran amb ruixats i tempestes molt fortes, tot i que en menys mesura que a l'àrea mediterrània.

Aquest dissabte, les precipitacions remetran a l'àrea mediterrània, encara que la inestabilitat es traslladarà cap a l'interior peninsular, i punts com Madrid o Guadalajara estaran en risc groc per pluges fortes i tempestes.

Les temperatures aniran en descens aquest dissabte als punts afectats per la gota freda. A Madrid, per exemple, els termòmetres rondaran els 20 graus, encara que a la vall de l'Ebre i Andalusia les màximes assoliran els 30 graus.

La situació a l'àrea mediterrània continuarà millorant aquest diumenge, mentre que la Dana començarà a perdre intensitat. Les temperatures aniran en ascens a Castella-la Manxa i Madrid mentre que a la resta seran semblants.

De cara a dilluns, l'Aemet preveu que persisteixi la inestabilitat i la probabilitat de precipitacions al nord de la península, sense descartar que siguin fortes en àrees de muntanya. Les temperatures diürnes aniran en descens al Cantàbric i a Galícia, mentre que a la meitat sud i a les Canàries aniran en ascens.