Publicat 07/01/2021 17:10CET

Cvirus.- Un nou estudi confirma que la immunitat davant del Covid-19 pot durar vuit mesos

Frenar el coronavirus.
BORCHEE/ISTOCK - Archivo

MADRID, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de La Jolla Institute for Immunology (Estats Units) han confirmat, després d'analitzar mostres de sang de 188 pacients amb Covid-19, que la immunitat davant del coronavirus pot durar, almenys, fins a vuit mesos després de l'aparició dels primers símptomes.

"Mesurem anticossos, cèl·lules B de memòria, cèl·lules T auxiliars i cèl·lules T assassines, tot al mateix temps. Fins on sabem, aquest és l'estudi més gran mai realitzat, per a qualsevol infecció aguda, que ha mesurat els quatre components de la memòria immunològica", han assenyalat els experts, el treball dels quals ha estat publicat en la revista 'Science'.

El nou estudi ajuda a aclarir algunes dades sobre COVID-19 d'altres laboratoris, que van mostrar una caiguda dramàtica dels anticossos que combaten el Covid-19 en els mesos posteriors a la infecció. Alguns temien que aquesta disminució d'anticossos signifiqués que el cos no estaria equipat per defensar-se de la reinfecció.

"Per descomptat, la resposta immune disminueix amb el temps fins a cert punt, però això és normal. Això és el que fan les respostes immunes. Tenen una primera fase d'augment, i després d'aquesta expansió fantàstica, finalment la resposta immune es contreu una mica i arriba a un estat estable", han argumentat els experts.

De fet, van observar que els anticossos específics del virus persisteixen en el torrent sanguini mesos després de la infecció. El cos té cèl·lules immunes anomenades cèl·lules B de memòria llestes, per la qual cosa si una persona torna a infectar-se del coronavirus, aquestes cèl·lules B de memòria podrien reactivar-se i produir anticossos per combatre la reinfecció.

Així mateix, els experts van observar que les persones que havien patit el Covid-19 també tenien un exèrcit de cèl·lules T llestes per lluitar contra la reinfecció. "Això implica que hi ha una bona probabilitat que les persones tinguin immunitat protectora, almenys contra malalties greus, durant aquest període de temps, i probablement molt més enllà", han asseverat.

No obstant això, els investigadors han avisat que la immunitat protectora varia dràsticament d'una persona a una altra. De fet, els investigadors van veure un rang de 100 vegades en la magnitud de la memòria immunològica. "Hi ha algunes persones que estan molt per sota de la quantitat de memòria immunològica que tenen, i aquestes persones són molt més susceptibles a la reinfecció", han recalcat els experts.

Finalment, els investigadors han suggerit que la memòria immunològica pot ser "igualment duradora" després de la vacunació, si bé han destacat la necessitat d'esperar a tenir més dades per confirmar aquesta hipòtesi.

"Fa diversos mesos, els nostres estudis van mostrar que la infecció natural induïa una forta resposta, i aquest estudi ara mostra que les respostes duren. Els estudis de vacunes estan en les etapes inicials i fins ara s'han associat amb una forta protecció", han resolt.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés