Actualitzat 22/10/2015 16:20

Cultura presenta a Chicago la restauració de l'absis de Sant Climent de Taüll

Video mapping del ábside de Sant Climent de Taüll
GOVERN

LLEIDA, 9 abr. (EUROPA PRESS) -

El Departament de Cultura ha presentat la restauració i museïtzació de l'absis de Sant Climent de Taüll a la 'MW2015: Museums and the Web 2015', que se celebra a Chicago, ha informat la Conselleria aquest dijous en un comunicat.

Es tracta del congrés anual que presenta la investigació més avançada i els millors exemples mundials de projectes digitals en el sector dels museus i del patrimoni cultural, natural i científic.

Aquest projecte de restauració i museïtzació, fet pel Departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa, i amb la col·laboració del Bisbat d'Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), va ser el guanyador en la categoria Multimèdia de l'anterior edició de MW2014.

El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, ha presentat l'experiència dels treballs de restauració i museïtzació de l'església romànica mitjançant la projecció virtual de les pintures originals (mapping), amb el títol '#Taull1123. Immersive experience in the World Heritage Site'.

L'absis més gran de Sant Climent de Taüll va ser restaurat fa 50 anys i des d'aleshores estava presidit per una còpia sobre guix de la pintura arrencada i exposada al MNAC que estava força degradada i fa pocs anys es va decidir renovar.

Tenint en compte que la restauració no tenia cap sentit, va fer falta elaborar un nou projecte i obrir un programa d'investigació.

La primera actuació ha estat recuperar i restaurar la capa profunda de la pintura arrencada que havia quedat oculta darrere de la còpia.

Aquests vestigis feien inviable situar un altre cop davant una còpia física de la pintura absent, per la qual cosa els tècnics van optar per la projecció de la imatge original pel sistema 'mapping' que permet reproduir l'absis i a escala real la pintura conservada al MNAC, a més d'afegir amb dibuix digital la reconstrucció de les parts perdudes, deduïdes segons l'estudi dels vestigis.

Així es mostra ara la totalitat de la pintura com mai s'havia vist i sense alterar en res l'original.

Des de la seva inauguració el novembre del 2013, la iniciativa Taüll1123 ha permès incrementar el nombre de visitants a l'església, una de les icones de l'art i l'arquitectura romàniques europees i del patrimoni català, declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2000.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés