Publicat 23/7/2019 15:57:45 +02:00CET

Cultura de Base ressalta la "situació d'emergència" de la cultura ciutadana a Barcelona

Lectura del comunicat per part del moviment Cultura de Base
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

El moviment Cultura de Base ha criticat aquest dimarts la "situació d'emergència" de la cultura ciutadana a Barcelona, i ha reclamat situar en l'agenda pública i mediàtica la situació de precarietat que pot portar al tancament de l'Antic Teatre.

Cultura de Base pretén redactar un document que portaran al ple de l'Ajuntament des del Parlament Ciutadà de Cultura en un acte d'activisme que pretén fer propostes que volen protegir aquest sector de les "lògiques d'empresa".

Alguns dels perills que afronta el sector són la precarietat, els pressupostos baixos, la disminució de subvencions i la pujada dels lloguers que els dificulta la possibilitat de tenir espais de treball on fer la seva activitat.

Els diferents grups teatrals, poètics i relacionats amb l'àmbit cultural que formen aquest moviment han demanat un posicionament contundent en inversions en diversitat etno-cultural i multiculturalitat, i el reconeixement de totes les disciplines culturals per igual.

A més, han demanat la responsabilitat per part de les institucions del compliment de lleis i convenis per garantir els drets dels treballadors de la cultura, i han ressaltat que malgrat que les institucions "no fan art, l'han de fomentar".

LA DESIGUALTAT D'OPORTUNITAT DINS DE LA CULTURA

Des del moviment, han exigit a la institució que destini un pressupost a la Cultura de Base igual que destinen a programes com Barcelona Districte Cultural o Cultura Proximitat per així eliminar la desigualtat d'oportunitats.

Ressalten aquesta desigualtat com "un fet" que provoca precarietat perquè els recursos econòmics no arriben, per la qual cosa demanen una revisió del repartiment de les subvencions i la creació d'un observatori ciutadà de cultura.

Sobre aquestes subvencions, Cultura de Base ha reivindicat la necessitat de més transparència per saber a què s'han destinat els 4,2 milions d'euros destinats a concurrència publica per a projectes de la ciutat dins dels 200 milions d'euros del pressupost de cultura de l'Ajuntament de Barcelona del 2019.