Actualitzat 22/01/2019 09:54 CET

Culmina el pou paral·lel al de Julen i arrencaran les tasques prèvies a l'operació minera


Álex Zea - Europa Press

La perforació de la galeria horitzontal podrà començar "si tot va bé" aquest dimarts al migdia

TOTALÁN (MÀLAGA), 22 Ene. (EUROPA PRESS) -

Ángel García Vidal, delegat a Màlaga del Col·legi d'Enginyers i coordinador de l'operatiu de rescat de Julen, el nen de dos anys que va caure fa més d'una setmana en un pou de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat a Totalán (Màlaga), ha informat que ha culminat la perforació de la galeria vertical paral·lela i han arribat als 60 metres, per la qual cosa ara arrencaran les tasques prèvies als treballs que han de fer els miners, que duraran entre 12 i 14 hores.

Posteriorment, i "si tot va bé, que això és el que esperem, al migdia d'aquest dimarts es començarà la feina minera per executar la galeria horitzontal, segons ha indicat en roda de premsa García Vidal.

També ha detallat que la perforació d'aquest pou paral·lel vertical va començar el dia 19 a les 13.30 hores, per la qual cosa s'han emprat 55 hores en la seva finalització, i ha precisat que, en concret, ha suposat una velocitat d'1,1 metres l'hora. A més, ha al·ludit la verticalitat de la galeria i ha recordat que es tracta d'un lloc en què s'han trobat materials durs i difícils de treballar.

"Ens trobem realment satisfets de l'execució de l'operació", ha dit i ha admès que "ens agradaria que hagués estat abans però la realitat dels materials i de les roques que ens hem trobat ha estat realment d'extraordinària dificultat".

Ara, ha continuat, la següent fase és cobrir la galeria. Posteriorment, s'ampliarà la cota de la boca del pou que s'acaba d'executar i s'emplenarà el fossat on la màquina perforadora estava posicionada.

Sobre aquest assumpte, ha assenyalat que tota aquesta operació s'estima que es pugui finalitzar, aproximadament, d'aquí entre 12 i 14 hores. Aquestes feines, segons García Vidal, estan més definides, perquè no depenen de les condicions exteriors. En aquest sentit, ha afegit que la feina que comportarà "una mica de més detalls" serà la col·locació del tram del tub on va incrustada la finestra per la qual la Brigada Minera farà la perforació horitzontal, que "ha de ser exactament al lloc que volem".

"A partir d'aquí s'aniran posant els tubs, s'aniran soldant i quan s'arribi a la cota zero es perllongaran dotze metres i s'emplenarà tot aquest espai per aconseguir una nova plataforma", ha explicat. Per això, si tot va bé aquest dimecres al migdia es podran començar les feines de perforació de la galeria horitzontal.

Aquesta operació serà desenvolupada per la Brigada de Salvament Miner d'Hunosa, que va arribar des d'Astúries la passada setmana. Des d'aquest moment, la durada de l'operació vindrà determinada pels materials que aquests especialistes trobin al seu camí.

No obstant això, estimen que podrien ser unes 24 hores, perquè, manualment, uniran la cavitat paral·lela amb el lloc on s'estima que hi ha el petit per procedir el seu rescat.

Aquests vuit experts en rescat miner que participaran en aquestes complicades tasques ho faran en torns de dos. Baixaran en la càpsula de rescat, d'1,05 metres de diàmetre per 2,5 d'altura, dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno, i fabricada pels ferrers del municipi malagueny d'Alhaurín de la Torre.

Aquesta càpsula, que sembla un ascensor, es maneja a través d'una grua de precisió, i té conductes preparats d'aire; a més d'un adossat per carregar gairebé 500 quilos de terra.

García Vidal, en roda de premsa, ha afirmat que estan en contacte amb els experts en rescat miner que, precisament, aquest dilluns han pujat al lloc per ultimar els detalls de tota l'operació, "encara que l'hem repassat innombrables vegades durant aquests darrers dies". No obstant això, ha dit, "no ens volem deixar cap detall; per això han pujat".

"La majoria de l'equip que començarà l'operació és ara mateix descansant perquè a ells els queda una feina realment dura", ha subratllat.

Sobre la tasca de la Brigada Minera, ha incidit que "no és gens fàcil", i ha precisat, en aquest sentit, que els materials oposats són de similars característiques als trobats anteriorment.

"Van passant els dies i anem tenint més coneixement del terreny", ha explicat i ha detallat que s'incorporen a l'equip dels experts, cada vegada més nombrosos i, encara que no s'ha tingut ocasió de fer els assajos pertinents que aquesta operació requeria en condicions normals d'execució, es conclou que s'està en un lloc "realment complex geològicament".

Sobre la possibilitat de fer servir microvoladures controlades pels miners, ha explicat que les opcions d'excavació i perforació de la galeria horitzontal són per mitjans manuals o mecànics. Així, les microvoladures és una altra de les opcions que hi ha i que "només s'utilitzarien en cas que les condicions a baix amb la Brigada Minera ho consideressin oportú".

"És una possibilitat, que, en tot cas, no s'utilitzaria per extreure sinó per fracturar o disgregar el material", perquè l'extracció es faria per mitjans manuals o per mecànics, ha conclòs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés