Publicat 19/5/2014 18:26:54 +02:00CET

El Ctesc alerta Salut que pagar a centres per resultats pot tenir efectes en els pacients

Creu que abans de contractar activitat privada hauria d'acreditar la "suficiència del sistema"

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc) ha alertat aquest dilluns la Conselleria de Salut de la Generalitat que pagar als centres proveïdors en funció dels resultats aconseguits pot tenir efectes sobre els pacients.

Ho ha dit en un dictamen emès sobre el Projecte de decret sobre la contractació i prestació dels serveis sanitaris amb càrrec al Servei Català de la Salut (CatSalut), que demana que garanteixi que "les possibles ineficiències no s'acabin traslladant a la ciutadania en forma de menys recursos que poden afectar negativament l'equitat del sistema".

Al document, consultat per Europa Press, ha considerat que el CatSalut "hauria d'acreditar degudament la falta de suficiència del sistema" abans de contractar activitat de centres que no pertanyen a la xarxa pública i concertada del sistema sanitari català, conegut com Siscat.

L'òrgan consultiu ha recomanat que en el desenvolupament d'aquest nou model de contractació i prestació dels serveis sanitaris es tingui en compte la incidència de la normativa europea SEC-95 i la seva actualització mitjançant la normativa SEC-2010.

Segons la seva opinió, caldria incorporar un règim transitori per implementar els canvis que comporta l'entrada en vigor de la norma relativa a la contractació i prestació dels serveis sanitaris.

Amb la reforma, Salut vol que el sistema de contractació estigui més enfocat als resultats en salut, com també més integració dels serveis i nivells assistencials.

Sobre el text, el dictamen recomana fer alguns aclariments respecte al fet que els encàrrecs del CatSalut poden incloure "la gestió integrada de totes aquestes prestacions de manera individualitzada o de manera agregada", i el Ctesc demana a Salut que expliqui com són aquestes formes.

SISTEMA DE PENALITZACIONS

També insta a incloure, com a contingut bàsic dels convenis o contractes, el sistema de penalitzacions aplicable en cas d'incompliment de les previsions dels convenis o contractes.

Considera que quan el decret parla de "l'assignació territorial en base poblacional", el dictamen ha d'explicitar en aquest mateix projecte de decret com es calcularà la contraprestació per base poblacional.

També demana explicitar si el pagament de la contraprestació de resultats pot fer-se efectiva anualment o de manera fraccionada al llarg de l'any a partir de l'avaluació parcial dels objectius.

D'altra banda, el projecte de decret estableix que la contraprestació econòmica dels Programes d'Atenció Domiciliària (Pades) tindrà una "quantitat anual màxima determinada en funció de l'estructura de funcionament necessària i de la zona geogràfica d'influència i d'actuació de l'equip", davant de la qual cosa el Ctesc recomana determinar la quantitat anual màxima i el volum de població assignada.