Publicat 01/06/2016 17:06CET

El CSN tindrà llest l'informe sobre la renovació el novembre

Central nuclear de Santa María de Garoña
RAFAEL COELLO

MADRID, 1 juny (EUROPA PRESS) -

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) preveu tenir llest el dictamen final sobre la renovació de la llicència d'activitat de la central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos) "al voltant del mes de novembre".

Nuclenor, el titular de la central que porta aturada des del mes de desembre del 2011, ha demanat tornar a produir electricitat fins al març del 2031, quan complirà els 60 anys d'activitat.

El Ple del CSN ha estat informat aquest dimecres pels directors tècnics de Seguretat Nuclear i Protecció Radiològica que es continua amb l'avaluació d'aquesta sol·licitud de renovació i operació del reactor burgalès, segons els requisits i passos establerts pel regulador en la Instrucció Tècnica Complementària (ITC) del 30 de juliol del 2014 perquè es pugui emetre l'informe corresponent.

Sobre aquesta qüestió, el Ple ha informat que una vegada "satisfets i verificats" aquests requisits i passos espera que es pugui emetre l'informe corresponent.

La previsió és que aquest informe es conclourà en el segon semestre de l'any i el regulador ha precisat que això serà "cap al pròxim mes de novembre", després que el titular "conclogui totes les tasques" que encara ha de fer.

Aquestes tasques es refereixen en particular a les modificacions de disseny que prèviament a la seva entrada en servei han de tenir l'apreciació favorable del CSN.

GAROÑA DIU QUE "SEGUIRÀ COMPLINT"

Des de Nuclenor, el portaveu, Elías Fernández Centella, ha confirmat a Europa Press que el plantejament de la central és "complir els requisits" amb vista a la renovació i que, de fet, "el Consell de Seguretat Nuclear sap tot el que es fa".

En concret, ha recordat com una cosa "que és normal", el fet que a la planta el regulador manté un inspector resident i que hi ha inspeccions "constants" del cos tècnic que està veient l'"evolució" de les tasques.

La central nuclear de Garoña va deixar de produir electricitat el desembre del 2012, set mesos abans que expirés la seva llicència d'operació el 6 de juliol del 2013. Un any més tard, el 27 de maig del 2014, el Consell d'Administració de Nuclenor va sol·licitar la renovació de l'autorització d'explotació fins al 2 de març del 2031, una data en la qual se situaria en els 60 anys.

La decisió es basa en allò disposat en l'apartat 1 de l'article 28 del Reglament sobre Instal·lacions Nuclears i Radioactives, modificat mitjançant Reial decret 102/2014, del 21 de febrer, per a la gestió responsable i segura del combustible nuclear gastat i els residus radioactius.

Aquesta modificació legislativa, impulsada pel Govern espanyol de Mariano Rajoy, permetia a les plantes atòmiques que no haguessin tancat per motius de seguretat nuclear o protecció radiològica, sinó per motius econòmics, demanar un altre cop la seva reobertura en el termini d'un any des del cessament d'explotació.

Nuclenor, formada al 50% per Iberdrola i Endesa, va exposar llavors que "un marc temporal d'explotació d'aquestes característiques" calia perquè el projecte fos "viable", estable i aconseguir la "certesa adequada" per emprendre les inversions precises.

L'empresa considera que un marc temporal d'explotació "d'aquestes característiques cal per fer viable el projecte i proporcionaria l'estabilitat i certesa adequada per emprendre les inversions precises".

Des d'aleshores, la planta està en situació de cessament d'activitat, en espera que "es donin les circumstàncies administratives i reguladores que possibilitin el retorn a l'operació", segons el Fòrum de la Indústria Nuclear.

En concret, el president del Fòrum Nuclear, Antonio Cornadó, ha mostrat aquest dimecres la preocupació del sector perquè un actiu industrial com el reactor de Burgos que, "funciona bé" pugui tancar-se quan, de fet "pot seguir operant a llarg termini".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés