Actualitzat 21/07/2014 11:44

El CSIC detecta poques meduses a les platges catalanes

Medusa
Foto: EUROPA PRESSP

Desenvolupa una 'app' de predicció d'aquests animals marins

   BARCELONA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha detectat "poca presència" de meduses a les platges les primeres setmanes d'estiu.

   En una entrevista d'Europa Press, la investigadora de l'Institut de Ciències del Mar Verónica Fuentes ha explicat que de les 250 platges monitorades pel centre sol s'han albirat meduses en una vintena, especialment a la costa barcelonina, com les platges de Castelldefels i Gavà.

   "En el que portem d'estiu, la presència de meduses ha estat més aviat baixa", ha constatat la investigadora, que ha afegit que l'espècie més urticant, la 'pelagia noctiluca', gairebé no s'ha detectat a la costa, si bé aquest dijous i divendres s'han començat a observar els primers exemplars.

   Ha atribuït el reduït nombre d'aquests animals al fet que les condicions ambientals --els corrents marins i els vents-- "no han estat les idònies perquè arribin a la costa" fins ara, si bé no s'ha aventurat a fer una predicció perquè la meteorologia pot canviar la situació.

   Precisament per poder fer previsions de contingents de meduses, l'institut està desenvolupant un prototip que travessarà les diferents variables ambientals i la seva correlació amb les diferents espècies.

PREDICCIÓ EN UNA 'APP'

   Quan el model estigui definit --a final d'any-- s'incorporarà a l'aplicació mòbil 'Med-JellyRisk', que actualment ja informa a temps real sobre la presència de meduses a la costa catalana, i que forma part d'un projecte finançat al 100% per fons europeus amb tres milions d'euros.

   El projecte global 'Jelly Risk' --www.jellyrisk.eu'--, en què també participen Tunísia, Malta, Itàlia i Espanya, va arrencar el 2007 a partir d'una iniciativa catalana sorgida de la col·laboració amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Protecció Civil i els ajuntaments catalans costaners a través dels serveis de salvament i socorrisme.

   Aquesta eina predictiva, que van començar a desenvolupar en 2013, persegueix "mitigar aquesta problemàtica", per la qual cosa abans necessiten recollir totes les dades a partir de l'anàlisi de les 250 platges catalanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés