Publicat 11/02/2015 16:39

El CSIC alerta que "ni tan sols els aliments ecològics" estan lliures de dioxines

Crida a estudiar l'"impacte real" d'aquestes substàncies cancerígenes sobre l'organisme

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

L'expert del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Esteban Abad ha alertat que "ni tan sols els aliments ecològics" estan lliures de dioxines, unes substàncies cancerígenes que s'introdueixen en l'organisme dels humans a través del menjar que ingereixen.

En declaracions a Europa Press, Abad ha explicat que les dioxines s'alliberen al medi ambient a través de fonts industrials --sobretot centrals tèrmiques i cimenteres-- i s'impregnen en els mars i el subsòl, on es cultiven els aliments i d'on mengen els animals.

"Tenen especial afinitat en els entorns grassos, per la qual cosa estan més presents en la carn que en els vegetals", ha informat, i ha manifestat que el 90% de les dioxines que són presents en els humans provenen de la dieta.

L'organisme humà és actualment com un "magatzem de residus, substàncies cancerígenes, metalls i pesticides", ha lamentat, i ha asseverat que la majoria de pinsos que consumeixen els animals també acumulen altes dosis de dioxines, que acaben arribant als ciutadans quan consumeixen carn i derivats.

Nombrosos estudis han apuntat l'efecte nociu d'aquestes substàncies en els humans, entre els quals destaca un del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (Crea) de Barcelona que el 2012 va revelar que la distància entre l'anus i els genitals --que normalment és més llarga en nens que en nenes-- es redueix entre els homes nounats les mares del quals estan més exposades a les dioxines.

Abad ha lamentat que les autoritats no estiguin invertint recursos a conèixer l'"impacte real" d'aquestes substàncies cancerígenes sobre l'organisme, ja que no es coneix quin efecte acumulatiu i a llarg termini tenen.

Els petits estudis que s'han fet han portat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a establir com a ingesta diària tolerable un rang d'entre 1 i 4 picograms per quilo de pes corporal per a dioxines --un picogram equival a 10 grams elevats a menys quinze--.

"Tot i que es respectin aquests límits per cadascun dels aliments que consumim, no se sap l'efecte acumulatiu de les dioxines", ha lamentat, i ha cridat el Govern i el Govern espanyol a destinar-hi recursos.

CONGRÉS A BARCELONA

Abad, que centra el seu treball a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea), participa aquest cap de setmana al Congrés d'Alimentació Viva i Conscient, que se celebra a l'Auditori AXA de Barcelona.

Es tracta d'una cita que reunirà nombrosos experts i professionals com Abad, que aprofundiran en la nutrició sana i equilibrada, així com l'impacte dels elements químics i tòxics que contenen alguns aliments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés