MADRID 18 jul. (EUROPA PRESS) -
Últimament s'han posat a la venda nombroses cremes que publiciten uns beneficis que van més enllà de les possibilitats de la cosmètica, és el cas de les cremes de base de verí de serp o bava de cargol. La primera afirma produir un efecte semblant al del botox, mentre que la segona diu eliminar les cicatrius dels grans, tot i això la coordinadora de la Unitat d'Estètica de l'Hospital Sud d'Alcorcón (Madrid), la doctora Elia Roo, ha negat que aquests beneficis es puguin produir només amb l'administració d'una crema.
"No cal dir que cosmèticament no tinguin cap eficàcia, ja que segur que la tenen, però terapèuticament no. Es tendeix a fer una associació entre la utilitat d'un cosmètic amb la utilitat d'un medicament ja que a nivell de màrqueting atreu el consumidor", explica l'experta, que adverteix que "ningú s'hauria comprar una crema creient que aconseguirà l'efecte que produeix el tractament amb un cirurgià plàstic".
La crema de bava de cargol que, segons recorda, "s'ha posat molt de moda", anuncia beneficis reparadors, millora de cicatrius de grans, de taques, cremades de pell, etc, "val per tot", afegeix. En realitat és que "pot ser una bona crema hidratant i tenir unes qualitats cosmètiques correctes però el poder de la bava de cargol dependrà del percentatge que tingui, que una altra galènica tingui i dels compostos que l'acompanyin".
La bava de cargol té alantoina, un producte actiu natural utilitzat per afavorir la cicatrització de ferides i úlceres. El seu ús no entranya cap perill, i la doctora recorda que, com a norma general, si els productes han passat tots els controls reguladors el seu ús no està desaconsellat.
La crema de verí de serp s'anuncia com a rejovenidora, antiarrugues i antienvelliment ja que produeix l'efecte del botox, fet que significaria que, de la mateixa manera que la toxina botulínica, per tractar les arrugues d'expressió paralitza el múscul per relaxar-lo. "Òbviament, això no pot ser. En principi, el punt d'aplicació d'un cosmètic és l'epidermis, la capa més superficial, i si arribarà fins al múscul ja no seria un cosmètic, seria un medicament", adverteix.
De tenir realment aquesta propietat, a l'hora de comercialitzar-se hauria de ser com a medicament, ja que "una crema que paralitza el múscul no es podria comercialitzar com a tal". "Pot ser que tingui un efecte flaix davant de les arrugues i que aconsegueixi millorar l'aparença transitòriament, això sí que és possible, però d'aquí que realment aconsegueixi actuar sobre el múscul és impossible", afegeix.
NO PORTA VERÍ REAL DE SERP
En aquest cas tampoc la crema porta verí real de serp, sinó d'un principi actiu desenvolupat en un laboratori basat en la proteïna que es troba en el verí de la serp. "Porta uns aminoàcids similars a la part activa del verí, és a dir que no té exactament el verí", afirma.
La doctora li sorprèn que "cada vegada hi hagi més cremes que intenten equiparar l'eficàcia que aconsegueix un tractament mèdic a nivell cosmètic". Alhora, ha recordat que tots aquests productes no comporten risc per al consumidor sobretot si són comprats als canals comercials normals --botigues especialitzades, centres comercials, centres estètics, etc.-- una altra cosa és la seva venda en algunes webs d'internet i centres no legals.
Alhora, ha assenyalat que a l'hora de triar una crema, tant els homes com les dones, han de buscar aquella que s'adapti millor al seu tipus de pell. "Si es té la pell seca ha de ser una crema més nutritiva que hidrati més, i si es té la pell més greixosa moltes vegades és millor una amb textura gel".
"L'important és no gastar-se massa si el que un busca és eficàcia", assenyala. Tot i que, recorda que són les grans marques les que solen investigar més sobre els seus productes, necessita que això no significa que els preus més assequibles no produeixin els mateixos efectes.