Publicat 27/04/2019 11:59

Creix el desig d'optar per cures que no impliquin la família al final de la vida

Els cuidadors de persones depenents poden subscriure ja un conveni especial amb la Seguretat Social
CEDIDA

Un estudi constata el "desajustament" entre desitjos i percepcions reals en dependncia

BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

El desig de comptar amb espais de vida i cures que no impliquin la família al final de la vida és una tendncia en augment en tots els grups d'edat, segons conclou l'estudi 'Quins espais de vida i cures preferim per afrontar la dependncia?', de la investigadora del Departament de Sociologia de la Uned Celia Fernández a Europa Press.

El treball, recollit en l'Observatori Social de La Caixa, es basa en una anlisi de les dades publicades en el CIS el 2014 'Cures a dependents' i que apunten que romandre a casa amb un cuidador extern era la primera opció (36%), seguida de viure amb familiars (33%) i de les residncies o centres (31%).

No obstant aix, per a les persones de 50 a 74 anys la solució menys desitjada era viure amb algun familiar, estant més valorades en aquest grup d'edat les residncies de majors, especialment per als homes (37%).

La investigadora ha atribut la preferncia a l'ala de cures que no impliquin la família a una confluncia de dos factors: la incorporació de la dona al món laboral i la conscincia de la crrega que suposen aquest tipus de cures, així com el procés d'individual sociolgic que estén a "prevaldre l'autonomia i la independncia".

En l'estudi, observa que moltes de les persones del citat grup d'edat estan ajudant membres de la seva xarxa social en un sentit prctic, financer o emocional, i els "permet conixer de primera m els costos personals de la cura" i tenen més probabilitats d'inclinar-se per espais de vida i cures que no comprometin els seus projectes de vida ni els deseus familiars.

IMATGE ESTEREOTIPADA DE RESIDNCIES

La imatge estereotipada de les residncies com a llocs per a persones desprotegides i abandonades, que no tenen família o amb familiars que han renunciat a ocupar-se d'elles, s'ha atenuat en aquests sectors de la societat, donant pas a una visió més positiva, assegura l'estudi.

No obstant aix, la investigadora observa que les opcions reals de l'actual model de cura a Espanya fan que l'entorn preferit per viure en termes ideals no sempre es consideri el millor en la prctica, constatant un "desajustament" entre les preferncies ideals i la realitat.

A pesar que els habitatges propis amb ajuda externa són la solució en principi més desitjada, la major part de les persones que escollirien aquesta opció (58%) consideren que residir amb familiars és la solució que millor resoldria les seves necessitats de cura actualment, tenint en compte el seu entorn real.

D'entre elles, un 51% considera que, en realitat, l'entorn que resoldria millor les seves necessitats seria la família.

Fernández argumenta que aquest desajustament es deu a una "falta d'alternatives reals" tant a nivell públic com privat, conformant-se la família com l'opció més probable i realista.

"FALTA D'ALTERNATIVES"

"Aquest desajustament reflecteix una percepció de falta d'alternatives reals a la família", argumenta l'autora de l'estudi, que observa que la llei de dependncia va néixer per crear aquestes alternatives, per per falta de recursos ha acabat finalment per reforar el paper del cuidador a casa.

La majoria d'ajudes a la dependncia acaben amb la dotació d'ajudes econmiques i desgravament d'impostos per cura de persones, ha afirmat.

Les persones davant una bona situació de salut prefereixen, en la seva majoria, viure a casa seva, mentre que en el cas de tenir una mala salut, aposten per estar a casa de la seva família.

El treball té en compte la nova pregunta que va introduir el CIS en la seva enquesta de 2014, respecte a la del 2009, en requerir els enquestats per la seva preferncia sobre viure a casa amb ajuda externa.

Fernández posa de manifest la necessitat de tenir en compte els desitjos i les preferncies de la població, convenuda que viure en un entorn que no respongui les necessitats percebudes per la persona pot significar solitud, allament i deterioració de la salut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés