Creix un 7,5% la recollida selectiva de vidre, l'augment més important de la dècada a Catalunya

Els extremenys van reciclar 8.231 tones de residus d'envasos de vidre en 20
ECOVIDRIO - Archivo
Publicat 12/3/2019 16:48:41CET

BARCELONA, 12 Març (EUROPA PRESS) -

La recollida selectiva de vidre ha augmentat un 7,5% a través del contenidor verd durant l'any 2018 a Catalunya, la qual cosa representa l'augment més important de la dècada, han festejat el director de l'Agència Catalana de Residus (ARC), Josep Maria Tost, i el director d'Ecovidrio, José Manuel Núñez-Lagos.

Núñez-Lagos ha subratllat les "excel·lents" dades assolides el darrer any per la comunitat com a conseqüència del compromís de la ciutadania, de l'hostaleria, la presència de més contenidors i la col·laboració de l'ARC, que ha considerat el veritable motor.

En concret, Catalunya va recollir 162.295 tones a través del contenidor verd, per la qual cosa cada ciutadà va reciclar 21,3 quilos de residus --el 2017 eren 20 quilos per habitant--, amb una mitjana de 81 envasos, la qual cosa en general representa un 18% més que la mitjana estatal.

D'aquesta manera, s'estima que a Catalunya es reciclen el 77% dels envasos de vidre consumits, la qual cosa està per sobre de l'exigència de la Unió Europea (UE), ha reafirmat Tost, que ha celebrat el "creixement extraordinari", especialment tenint en compte que el 1998, es reciclaven 9,8 quilos de mitjana per ciutadà.

El sector de l'hostaleria, molt destacat a Catalunya pel turisme, protagonitza la meitat del reciclatge del còmput global, ha observat Núñez-Lagos, que ha xifrat en un 2% la presència d'impropis en els contenidors verds, la majoria taps d'ampolles o bosses amb les quals es portaven els envasos.

Del conjunt del vidre reciclat, el 94% l'ha aportat la ciutadania a través dels contenidors verds, mentre que la resta procedeix de plantes de residus urbans, i és la major part del consum d'aquest element a l'estiu.

El líder d'Ecovidrio ha situat Catalunya "a l'avantguarda del reciclatge de vidre, no hi ha millor company de viatge", ha ressaltat sobre les dades, que situen el territori per darrere de quatre comunitats: les Balears, Euskadi, la Rioja i Navarra.

El director d'Ecovidrio, que ha apuntat un augment del 9% aquest gener i febrer, respecte als mateixos mesos del 2018: "No tenim sostre, el model funciona", ha subratllat sobre les xifres que situen Girona al capdavant (29,5 quilos per habitant), seguida de Tarragona (23,3), Barcelona (19,2) i Lleida (19,2).

La representant d'Ecovidrio a Catalunya, Sílvia Mayo, ha explicat un cas d'èxit aconseguit a Girona, ciutat molt influenciada pel turisme i on hi ha una ordenança dirigida a regular la recollida selectiva.

EXPERIÈNCIA D'ÈXIT A GIRONA

Van visitar 150 establiments, la pràctica totalitat, i el 78% reciclaven de manera habitual, mentre que un 22% no, i els van donar cubells de reciclatge i material per facilitar aquesta obligació.

En una segona visita, el 86% havia adquirit l'hàbit de reciclatge, i la resta van ser advertits individualment de la possibilitat de rebre una multa, de no canviar els seus hàbits, per la qual cosa en la tercera visita tots reciclaven, ha exposat Mayo.

POTENCIALITAT INFINITA

El director d'Ecovidrio ha subratllat les potencialitats del vidre per sobre d'altres materials, a causa que és un material inert i perquè es pot recuperar de manera infinita: "Amb un envàs de vidre es pot generar un altre de vidre infinites vegades sense necessitat d'explotar més recursos".

Es tracta també d'una eina magnífica contra el canvi climàtic i evita emissions", perquè es genera menys temperatura per generar un vidre amb un altre d'utilitzat, la qual cosa evita alliberar 98.917 tones de CO2 a l'atmosfera.

Núñez-Lagos ha calculat que la meitat dels envasos de vidre que fa servoir l'hostaleria són reutilitzats, mentre que l'altra meitat són reciclats.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.