Publicat 20/11/2019 18:42:49 +01:00CET

Creen una nova estratègia d'alliberament de fàrmacs antitumorals contra el càncer de mama

Investigadors.
CIBER - Archivo

MADRID, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Vall d'Hebron Institut d'Investigació (VHIR) han creat una nova estratègia d'alliberament de fàrmacs antitumorals contra el càncer de mama.

Concretament, els experts han desenvolupat estructures de cèl·lules d''Escherichia coli' per produir amiloides bacterians no tòxics.

Els cossos d'inclusió o amiloides són proteïnes nanoestructurades produïdes a l'interior d'una cèl·lula, freqüents en determinats bacteris, i amb interessants aplicacions biomèdiques, tals com l'alliberament de fàrmacs proteics, com és el cas.

En aquest sentit, aquestes estructures proteïques actuen com a grànuls de secreció dels fàrmacs antitumorals, i en administrar-se localment mostren un efecte terapèutic sostingut en el temps.

Si bé aquesta investigació, publicada a la revista 'Advanced Science', es troba en les primeres fases de desenvolupament, el principi transversal descrit a l'estudi obre un "ampli camp d'experimentació" per a la generació de nous biomaterials terapèutics produïts en bacteris, per a la medicina de precisió de càncer de mama i en altres neoplàsies d'elevada incidència.

"Tot i que aquesta tecnologia encara té per davant un llarg recorregut fins a l'aplicació clínica, els resultats obtinguts en aquest estudi, que ha durat més de tres anys, obren les portes a una nova tecnologia terapèutica basada en productes bacterians fins ara no explorats en clínica", ha explicat la coordinadora de l'estudi i investigadora del CIBER-BBN de la UAB, Esther Vázquez.

L'estudi, finançat per la fundació La Marató de Tv3, es basa en l'entrega dirigida a cèl·lules tumorals CD44+, en models animals de càncer de mama, de dues proteïnes antitumorals, Omomyc i p31, en forma de materials nanoestructurados.

L'administració local del material promou l'alliberament sostingut dels fàrmacs i la necrosi del teixit tumoral en un marge de temps relativament curt.

Un dels principals avantatges en l'ús d'aquests tipus de materials és l'alliberament sostingut del fàrmac proteic, la qual cosa, segons el parer dels científics, disminuiria la freqüència d'administració en relació amb les pautes actuals dels fàrmacs convencionals.