BARCELONA 19 nov. (EUROPA PRESS) -
L'observatori ciutadà RitmeNatura del Creaf, amb el suport del Servei Meteorològic de Catalunya, ha detectat 214 espècies de plantes a Catalunya que han florit quan "no els tocava a causa de l'escalfament global", segons informen en un comunicat d'aquest dimarts.
Les dades, recollides entre juliol del 2023 i juny del 2024, mostren que espècies com la ginesta, la calcida blanca, el bruc d'hivern, la prunera i la sempreviva han patit avançaments florals i períodes de segones floracions en estacions en què no els correspon.
Les comarques de Catalunya amb més percentatge de floracions anòmales són el Baix Empordà (Girona) i el Montsià i el Tarragonès (Tarragona), on una de cada deu mostres recollides mostrava una floració fora de l'època habitual.
La coordinadora de l'Observatori, Ester Prat, afirma que "la recopilació de floracions anòmales del darrer any no només demostra els efectes del canvi climàtic, sinó que destaca la importància de les aportacions puntuals del nostre voluntariat".
La recollida de dades d'aquesta tardor, actualment en curs, mostra que la tendència s'ha mantingut, amb gairebé 60 espècies florint a destemps detectades des de mitjans de setembre.