Publicat 28/12/2019 13:45:36 +01:00CET

La cotització obligatòria de les pràctiques universitàries continua sense aplicar-se un any després de la seva aprovació

Universitaris càntabres durant les seves pràctiques externes
UNIVERSIDAD DE CANTABRIA - Archivo

La mesura va provocar l'immediat rebuig de les universitats, i també alguna fricció en el Govern central

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

El 28 de desembre del 2018, el Consell de Ministres aprovava un Reial decret que convertia en obligatòria la cotització a la Seguretat Social de les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris i de Formació Professional. Una mesura que va provocar l'immediat rebuig de les universitats, a les quals no van consultar abans de la seva aprovació, i que un any després continua sense aplicar-se.

La cotització obligatòria de les pràctiques externes va quedar inclosa en una disposició addicional del reial decret llei 28/2018 per a la revaloració de les pensions públiques i altres mesures urgents en matèria social, laboral i d'ocupació. Un text elaborat pel Ministeri de Treball que establia un termini de tres mesos per al seu desenvolupament reglamentari.

Després de la publicació del reial decret en el Butlletí Oficial de l'Estat, el 29 de desembre del 2018 "sense consulta prèvia a les universitats", la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) va advertir del "greu problema econòmic difícilment assumible per a les universitats" que suposava la mesura.

Els rectors, tot i que celebraven "el reconeixement del valor de les pràctiques acadèmiques i que aquestes computin als estudiants com a període de cotització a la Seguretat Social", es van mostrar preocupats pels seus efectes econòmics, i van reclamar al Govern de Pedro Sánchez seure a negociar la seva aplicació.

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats va exercir de mediador entre els rectors i el Ministeri de Treball, reunint-los a mitjan gener. Es va acordar llavors que la cotització de les pràctiques externes universitàries no fos obligatòria abans del proper curs acadèmic 2019-2020.

A més, els representants de l'executiu van mostrar la seva intenció que les universitats no carreguessin completament amb les despeses de l'obligatòria cotització de les pràctiques, que la CRUE va estimar en més de 100 milions d'euros anuals.

L'UNIVERSITAT "HAGUÉS COL·LAPSAT"

"L'universitat no ho pot sufragar, és impossible. Si hagués entrat ara en vigor, hagués col·lapsat totes les universitats espanyoles", assegurava al febrer el llavors president de la CRUE, Roberto Fernández, en una entrevista a Europa Press.

"Ja vaig expressar la meva queixa i la torno a reiterar, i una mesura d'aquest calibre, que un s'assabenti després que s'hagi promulgat, em sembla inadmissible", postil·lava Fernández, rector de la Universitat de Lleida.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) també va criticar llavors el Govern de Pedro Sánchez per la "imposició" de la cotització obligatòria de les pràctiques acadèmiques sense "diàleg social", alertant de l'increment de costos per a les empreses" que posava en perill, segons la patronal, el futur d'aquestes pràctiques.

MÉS DE 500.000 ESTUDIANTS

La mesura impulsada pel Ministeri de Treball de Magdalena Valerio, beneficiava 534.000 estudiants espanyols segons el Govern central, va provocar alguna fricció amb el Ministeri d'Educació, dirigit per Isabel Celaá, com va quedar palès en una compareixença al Congrés sobre aquest assumpte sol·licitada pel Partit Popular. Celaá va recomanar al PP que demanés explicacions a la ministra Valerio.

"Haurien d'haver-la tramès al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social", va dir Celaá en la compareixença, celebrada al febrer. Dies després, en una entrevista a Europa Press, la ministra d'Educació reconeixia que va assabentar-se de la mesura a la reunió del Consell de Ministres on va ser aprovada.

Aquell mes de febrer es va produir l'avanç electoral per a abril, i després de les eleccions es va perllongar una situació de bloqueig polític que va mantenir al Govern d'Espanya en funcions durant mesos, arribant així al començament del curs acadèmic 2019-2020 en què hauria de començar a ser obligatòria la cotització de les pràctiques.

"Tot indica que el curs començarà sense aquest reglament, però genera molta incertesa en totes les administracions i empreses que col·laboren amb l'universitat, que ens demanen el compromís que abonem nosaltres la cotització a la seguretat social en el cas que arribi l'aplicació d'aquesta mesura", va afirmar a l'estiu a Europa Press el nou president de CRUE, José Carlos Gómez Villamandos.

El també rector de la Universitat de Còrdova vaticinava llavors que la cotització obligatòria de les pràctiques s'ajornaria un curs més perquè requeria "desenvolupar un reglament" que la situació d'interinitat del Govern central impedia desenvolupar. "Està tot aturat", precisava. Una situació que encara persisteix, un any després de l'aprovació de la mesura, que continua sense aplicar-se.