Publicat 28/12/2019 13:45

La cotització obligatria de les prctiques universitries continua sense aplicar-se un any després de la seva aprovació

Universitaris cntabres durant les seves prctiques externes
UNIVERSIDAD DE CANTABRIA - Archivo

La mesura va provocar l'immediat rebuig de les universitats, i també alguna fricció en el Govern central

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

El 28 de desembre del 2018, el Consell de Ministres aprovava un Reial decret que convertia en obligatria la cotització a la Seguretat Social de les prctiques acadmiques externes dels estudiants universitaris i de Formació Professional. Una mesura que va provocar l'immediat rebuig de les universitats, a les quals no van consultar abans de la seva aprovació, i que un any després continua sense aplicar-se.

La cotització obligatria de les prctiques externes va quedar inclosa en una disposició addicional del reial decret llei 28/2018 per a la revaloració de les pensions públiques i altres mesures urgents en matria social, laboral i d'ocupació. Un text elaborat pel Ministeri de Treball que establia un termini de tres mesos per al seu desenvolupament reglamentari.

Després de la publicació del reial decret en el Butlletí Oficial de l'Estat, el 29 de desembre del 2018 "sense consulta prvia a les universitats", la Conferncia de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) va advertir del "greu problema econmic difícilment assumible per a les universitats" que suposava la mesura.

Els rectors, tot i que celebraven "el reconeixement del valor de les prctiques acadmiques i que aquestes computin als estudiants com a període de cotització a la Seguretat Social", es van mostrar preocupats pels seus efectes econmics, i van reclamar al Govern de Pedro Sánchez seure a negociar la seva aplicació.

El Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats va exercir de mediador entre els rectors i el Ministeri de Treball, reunint-los a mitjan gener. Es va acordar llavors que la cotització de les prctiques externes universitries no fos obligatria abans del proper curs acadmic 2019-2020.

A més, els representants de l'executiu van mostrar la seva intenció que les universitats no carreguessin completament amb les despeses de l'obligatria cotització de les prctiques, que la CRUE va estimar en més de 100 milions d'euros anuals.

L'UNIVERSITAT "HAGUÉS COLLAPSAT"

"L'universitat no ho pot sufragar, és impossible. Si hagués entrat ara en vigor, hagués collapsat totes les universitats espanyoles", assegurava al febrer el llavors president de la CRUE, Roberto Fernández, en una entrevista a Europa Press.

"Ja vaig expressar la meva queixa i la torno a reiterar, i una mesura d'aquest calibre, que un s'assabenti després que s'hagi promulgat, em sembla inadmissible", postillava Fernández, rector de la Universitat de Lleida.

La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) també va criticar llavors el Govern de Pedro Sánchez per la "imposició" de la cotització obligatria de les prctiques acadmiques sense "dileg social", alertant de l'increment de costos per a les empreses" que posava en perill, segons la patronal, el futur d'aquestes prctiques.

MÉS DE 500.000 ESTUDIANTS

La mesura impulsada pel Ministeri de Treball de Magdalena Valerio, beneficiava 534.000 estudiants espanyols segons el Govern central, va provocar alguna fricció amb el Ministeri d'Educació, dirigit per Isabel Celaá, com va quedar pals en una compareixena al Congrés sobre aquest assumpte sollicitada pel Partit Popular. Celaá va recomanar al PP que demanés explicacions a la ministra Valerio.

"Haurien d'haver-la trams al Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social", va dir Celaá en la compareixena, celebrada al febrer. Dies després, en una entrevista a Europa Press, la ministra d'Educació reconeixia que va assabentar-se de la mesura a la reunió del Consell de Ministres on va ser aprovada.

Aquell mes de febrer es va produir l'avan electoral per a abril, i després de les eleccions es va perllongar una situació de bloqueig polític que va mantenir al Govern d'Espanya en funcions durant mesos, arribant així al comenament del curs acadmic 2019-2020 en qu hauria de comenar a ser obligatria la cotització de les prctiques.

"Tot indica que el curs comenar sense aquest reglament, per genera molta incertesa en totes les administracions i empreses que collaboren amb l'universitat, que ens demanen el compromís que abonem nosaltres la cotització a la seguretat social en el cas que arribi l'aplicació d'aquesta mesura", va afirmar a l'estiu a Europa Press el nou president de CRUE, José Carlos Gómez Villamandos.

El també rector de la Universitat de Crdova vaticinava llavors que la cotització obligatria de les prctiques s'ajornaria un curs més perqu requeria "desenvolupar un reglament" que la situació d'interinitat del Govern central impedia desenvolupar. "Est tot aturat", precisava. Una situació que encara persisteix, un any després de l'aprovació de la mesura, que continua sense aplicar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés