Actualitzat 08/02/2018 10:55

El Cosmocaixa dirigirà una mirada artística a l'univers durant aquest any

J.Portabella, I.Durán i L.Noguera en el Cosmocaixa
EUROPA PRESS

Els robots protagonitzaran una mostra que reflexionarà sobre el paper de l'ésser humà

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El Cosmocaixa de Barcelona mostrarà l'univers des de les mirades dels artistes internacionals Eugènia Balcells i Michael Benson, amb imatges de la Nasa, en una temporada que prorrogarà fins al 21 de maig la dinosaure Trix, després que la que està considerada la tiranosaure rex fòssil millor conservada del món hagi aconseguit 167.000 visitants.

En roda de premsa aquest dimarts per presentar les exposicions del 2018, la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, ha destacat que l'exposició 'La bellesa de l'univers' "connectarà sentiments i coneixements, una forma d'acostar-se a la ciència a través de l'art" que evolucionarà cap al més racional amb la següent proposta, sobre robots.

La pionera audiovisual catalana Balcells endinsarà els visitants en les intimitats de la matèria, el temps i l'espai de la mà de la llum, la principal font d'informació dels astrònoms, mentre que el cineasta i fotògraf nord-americà Benson aportarà a l'exposició una col·lecció de fotografies que mostren "la increïble diversitat de mons que constitueixen el Sistema Solar".

'Robots. Els humans i les màquines' aprofundirà en "l'esperança i el temor" que generen les produccions de la robòtica en les persones, amb una exposició que comptarà amb un robot que feia de cambrer en l'època romana, fins a màquines d'última generació que porten a reflexionar sobre el paper dels humans al món, a partir del 13 de juliol i fins al 13 de gener, en col·laboració amb un museu de Dortmund (Alemanya).

El director de l'Àrea de Divulgació Científica, Jordi Portabella, ha relatat que les exposicions proposen un viatge que parteix del món sensible, dels sentits i els sentiments que produeix l'immens fòssil del dinosaure, i evoluciona cap al de les idees per "estimular el coneixement", i ha afegit que busquen generar interès en tota la ciutadania i respondre qüestions actuals, com la dels robots.

En ser preguntat pels periodistes, ha assegurat que no podran prorrogar més la Trix: "Hem estat de sort, podríem dir. Fa una gira internacional, el museu que anava darrere ha endarrerit la seva i hem estat hàbils", i han relatat que el binomi 'dinosaures-pluja' ha portat a xifres rècord en l'últim cap de setmana.

ASTROFÍSIQUES I 'ESCAPE ROOMS'

La temporada compta amb dos cicles de conferències: un de premis Nobel de Medicina --Aaron Ciechanover--, Química --Ada Yonath i Richard Roberts-- i Física --Erwin Neher, Jerome Friedman i Sheldon Lee Glashow--, que es va iniciar al gener i acabarà al juny, i el de 'Les noves fronteres de l'astrofísica', que comptarà només amb expertes, sobre la qual cosa Portabella ha afegit que no és discriminació positiva, sinó que "són les millors".

El museu s'estrenarà amb el fenomen dels 'escape rooms' en Pasqua amb una proposta per a joves a partir de 12 anys, 'Escape Science', en format espectacle, i un altre joc per al públic familiar, 'El somni de Fibonacci', en el qual nens, avis i pares cooperaran per resoldre enigmes matemàtics sense despertar Leonardo Fibonacci.

Durán ha observat que l'Obra Social La Caixa estudia portar a diversos Caixaforum aquestes propostes d''escape room', i ha afegit que l'espai de divulgació 'Top Ciència' del museu científic aprofundirà en temàtiques com la retina, el microbioma i l'economia circular, amb la col·laboració del laboratoris IrsiCaixa.

RÈCORD DE VISITES

El director del Cosmocaixa, Lluís Noguera, ha destacat que el 2017 es va arribar a 884.636 visitants, un 16% més que l'any anterior i una xifra rècord des de la seva obertura el 2004, a més de superar els 10 milions totals, ha celebrat, i han destacat xifres d'assistència a activitats com els 'Talking Brains' (262.000 visitants), la mostra 'T-rex' (167.000) i la de Ferran Adrià (51.000).

Del total de visitants, 188.000 van ser escolars --un 7% més que l'any anterior-- de 1.617 centres, a la qual cosa han afegit que es consolida com a viatge de finalització de curs per a escoles franceses; el 50% de les visites tenia entre 25 i 45 anys, i el 21%, nens de fins a 12 anys, i la directora de l'entitat ha assenyalat que treballaran a potenciar la franja d'entre 17 i 24 anys, que ha estat del 9% dels visitants.

Ha afegit que prop de la meitat dels assistents van participar en les més de 9.100 activitats que van complementar les exposicions: "Participant en les activitats es consolida el coneixement i es fa de l'aprenentatge una actitud activa", ha reflexionat, i ha destacat que el 56% dels assistents van ser públic general.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés