Publicat 26/8/2019 15:30:10 +02:00CET

El corriol camanegre es recupera a l'Empordà (Girona) i arriba a 78 parelles

Un chorlitejo patinegro (Charadrius alexandrinus)  en una platja catalana
GENERALITAT

GIRONA, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una au amenaçada a Europa per la degradació de les platges i llacunes del litoral, ha arribat a les 78 parelles aquest estiu a l'Empordà (Girona), la qual cosa "demostra que s'ha anat recuperant gràcies a les mesures de protecció dels hàbitats on cria".

Ho ha explicat en un comunicat aquest dilluns la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que ha assenyalat que el nucli més important és al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, amb 62 parelles, mentre que al del Montgrí, illes Medes i el Baix Ter s'han localitzat 16 parelles.

A principis dels anys 2000, la població de l'Empordà va arribar al seu mínim, amb entre 20 i 30 parelles als Aiguamolls i dos o tres al Baix Ter, i actualment només es troben parelles reproductores en aquests dos parcs al litoral de la Costa Brava.

L'ocell s'alimenta de petits invertebrats que troba principalment al trencant de les onades i a les vores de les llacunes, i fa el niu a terra, en una petita cavitat camuflada on acostuma a pondre tres ous.

A Catalunya ha desaparegut de molts punts de la costa i en la majoria de localitats on encara en queden, ha patit reduccions molt importants de la població.

En els darrers anys s'han dedicat esforços de millora de l'hàbitat i les condicions de nidificació en platges i llacunes de tots dos parcs naturals, com la restricció de la neteja mecànica de les platges, la senyalització de sectors de nidificació, i la regulació de les activitats no compatibles a les zones més crítiques.

Consolidar la tendència positiva del corriol camanegre requereix continuar dedicant esforços per recuperar aquells sectors en els quals encara no cria, a més de conscienciar els usuaris sobre què fer per compatibilitzar la conservació de l'au i l'ús responsable de les platges.