Publicat 4/8/2020 16:35:04 +02:00CET

Coronavirus.- Treballadores de residències demanen que es reconeguin els seus contagis com a malaltia professional

Zoe, tècnic sociosanitària del Centre de Majors Casablanca Villaverde (Av. de Rafaela Ybarra, 135) ajuda a una resident a col·locar els seus peus en un tamboret quatre dies després que es decretés la fi de l'estat d'alarma pel COVID-19.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 4 ago. (EUROPA PRESS) -

Un grup de sis treballadores de diferents residències d'ancians de titularitat pública i gestió concertada a la ciutat de Barcelona han reclamat judicialment el reconeixement com a malalties professionals dels contagis per coronavirus.

Es tracta de la primera vegada que s'obre la via judicial contra la negativa de les mútues de treball a reconèixer com a derivada de malaltia professional els procediments d'incapacitat temporal (IT) soferts com a conseqüència de la Covid-19, ha informat aquest dimarts en un comunicat el Col·lectiu Ronda, que representa a les empleades.

Segons el col·lectiu, les mútues fonamenten la seva actuació en què la data d'inici de les baixes és anterior a l'entrada en vigor el passat 26 de maig del decret per als processos d'IT derivats del contagi del virus.

No obstant això, els advocats de les treballadores sostenen que els contagis per coronavirus estan recollits i explicitats com a malaltia professional en el Quadre de Malalties Professionals, en vigor des de l'any 2006, que parla "de la prevenció, assistència mèdica i activitats en què s'hagi provat l'existència d'un risc d'infecció".

Asseguren també que el reial decret del 26 de maig aplica la consideració d'accident de treball als contagis que sofreixin els treballadors dels centres sanitaris i sociosanitaris durant "qualsevol fase de la pandèmia" i fins a transcorregut un mes des de la finalització de l'estat d'alarma.