Publicat 30/6/2020 19:09:07 +02:00CET

Coronavirus.- El Síndic i les entitats reclamen mesures davant la crisi i una llei per al tercer sector

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó (centre), acompanyat de representants de les entitats socials, aquest 30 de juny del 2020 en el Parlament de Catalunya
EUROPA PRESS

Demanen una reforma que asseguri el seu finançament i accions "urgents i immediates" després de la pandèmia

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i les entitats de la recentment creada Taula de l'Emergència Social han presentat aquest dimarts una declaració exigint mesures "urgents i immediates" davant els efectes de la crisi del coronavirus i una llei específica per al tercer sector que asseguri el seu finançament.

En una roda de premsa al Parlament de Catalunya en la vigília del debat sobre la gestió de la crisi del Covid-19, Ribó ha demanat als diputats i diputades "un marc molt més clar i segur per a les entitats" i mesures que ajudin a superar les conseqüències de l'epidèmia als col·lectius més vulnerables.

Ribó ha estat acompanyat per representants de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Càritas Diocesana, Creu Roja, Amics de la Gent Gran, el Banc dels Aliments i la Comunitat de Sant'Egidio, que han reivindicat la seva tasca de "servei públic" i han explicat els esforços que han realitzat durant l'estat d'alarma.

CRIT D'ALERTA

El Síndic i les entitats socials han llançat un "crit d'alerta" a les institucions per fer front la crisi derivada de la pandèmia del Covid-19 i, en el marc de la Taula d'Emergència Social, han reclamat mesures concretes per a les persones grans, els menors d'edat, l'alimentació o l'habitatge.

Així, entre altres mesures, han demanat ajudes per finançar els fons alimentaris, reforçar les polítiques d'habitatge d'emergència, desenvolupar un model d'atenció als ancians allunyat de la institucionalització de les residències, crear fons extraordinaris per a polítiques d'infància, i blindar la sanitat pública.

La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina, ha assegurat que les entitats han atès durant els tres mesos d'estat d'alarma a més de 640.000 persones, i han vist multiplicar-se per dues les peticions d'ajuda per a l'habitatge i per tres les relacionades amb l'alimentació: "I és solament la punta de l'iceberg".

UNA LLEI ESPECÍFICA

El Síndic de Greuges, en nom de les entitats, ha reclamat una legislació específica i "reconeixement legal" per a les entitats privades que realitzen activitats de servei públic sense ànim de lucre, tal com existeixen lleis que regulen la tasca de les telefòniques o les elèctriques, en tant que entitats privades amb ànim de lucre que realitzen un servei públic.

Ribó ha demanat també un finançament transparent i suficient per part de les administracions i mesures perquè les organitzacions puguin seguir amb la seva activitat sense dependre de subvencions ni de les contribucions privades; així com un "interlocutor únic i directe en les administracions, i no múltiples departaments i nivells on hom es pot perdre".

"Aquestes entitats no demanen res per a elles, ho demanen per a totes aquestes persones que atenen i que, encara sort que les atenen, ja que molt sovint les administracions han estat absents en situacions critiques", ha afirmat Ribó.

Les entitats han assegurat que la crisi ha recaigut en un sistema de protecció social "que pateix dèficits estructurals derivats de la baixa inversió a Catalunya i a l'Estat" i han demanat reformes profundes que garanteixin els drets socials i que s'incrementin les prestacions econòmiques per garantir aquests drets bàsics.

Contador
La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista