Publicat 11/5/2020 14:55:07 +02:00CET

Coronavirus.- Sanitat no detecta augment de transmissió per passejos amb nens però sí descensos de l'edat en ingressos

MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha precisat que si hi hagués hagut un efecte de transmissió produït pels passejos amb nens, "s'hagués començat a observar ja" i, encara que ha assenyalat que hi ha hagut "petites ondulacions" que en algun moment els ha posat "una mica nerviosos", fins ara, consideren que "són les habituals en el procés de descens de transmissió en la pandèmia".

No obstant això, ha assenyalat que alguns hospitals han detectat que l'edat mitjana dels atesos i ingressats per coronavirus COVID-19 és "menor" però Sanitat assenyala que "aparentment" no és un efecte de la sortida dels nens al carrer, una mesura de la qual ja s'han complert 15 dies.

Així ho ha posat de manifest aquest dilluns 11 de maig durant la roda de premsa posterior a la reunió del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus.

"En alguns hospitals, no molts, sí que havien detectat que l'edat mitjana de les persones era menor, no nens. Això al principi podia ser a causa de diverses coses i el primer que vam haver de descartar és si tenia a veure amb l'efecte de la sortida dels nens i aparentment no ho era", ha explicat.

Si bé, ha afegit que hi ha hagut indicadors, com el descens en l'edat mitjana dels ingressats en alguns hospitals, que han hagut de "estudiar amb cura" i que han discutit tots els equips de les comunitats autònomes i del Ministeri de Sanitat.

Simón ho ha atribuït al fet que "la població està començant a recuperar una mica de mobilitat i de vida social". "Alguns pacients més joves, més forts, que potser fins ara es quedaven a casa, estan tornant a ser atesos i ingressats fins i tot als hospitals, quan els metges ho consideren adequat. Podria ser aquest efecte, però tampoc tenim certesa, és molt difícil de valorar", ha subratllat.

Segons ha afegit, és difícil concloure-ho perquè "els períodes d'incubació són els que són" així com "els retards en la detecció perquè les persones triguen un temps a anar al metge, i després cal fer el diagnòstic i la notificació". A més, ha assenyalat que també cal tenir en compte els períodes d'incubació que passen d'una generació de casos a una altra. En qualsevol cas, ha insistit que no han observat "cap repunt substancial en cap lloc".

Contador