Publicat 10/7/2020 18:10:39 +02:00CET

Coronavirus.- Illa insisteix que "seguirà havent-hi brots" fins que arribi un tractament

El Ministre de Sanitat, Salvador Illa (Arxiu)
Jesús Hellín - Europa Press

Augura una vacuna per al segon trimestre del 2021

BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit aquest divendres en què "seguirà havent-hi brots" de la pandèmia de coronavirus fins que arribi una vacuna o un tractament efectiu al Covid-19, i ha destacat la importància de detectar i actuar amb rapidesa.

Ho ha explicat durant la sessió telemàtica 'L'era Covid: valoracions i aprenentatges', en la qual també han participat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació, Lluïsa Moret.

La sessió s'ha celebrat en el marc de l'acte formal de clausura de la 29 edició de l'Escola d'Estiu de l'Àrea Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, que organitza la Diputació de Barcelona, i que aquest any s'ha centrat en les noves realitats derivades del coronavirus.

"De brots hi ha en tots els països que han aconseguit controlar la pandèmia. Mentre estiguem en la fase de nova normalitat hi haurà brots" ha comentat Illa, i ha afegit que tenen bastant definit d'on vénen.

Respecte a un possible tractament, ha assegurat que "s'està fent un esforç sense precedents a tot el món" per descobrir la vacuna, i ha vaticinat que arribarà en algun moment del segon trimestre de 2021.

"Hi haurà disponibles una o diverses vacunes amb qualitat suficient per ser distribuïdes i administrades entre la ciutadania", ha augurat el ministre.

Ha destacat l'estratègia d'Espanya amb un confinament molt estricte que al seu judici ha funcionat i un pla de desescalada que "ha funcionat raonablement bé", amb un criteri de cogovernança amb les comunitats autònomes.

També ha reivindicat que Espanya és "l'únic país que té dibuixat l'abast de la pandèmia" amb l'estudi de seroprevalència, que ha publicat la revista 'The Lancet', que ha identificat que un 5,2% de la població ha entrat en contacte amb el virus.

FRONTERES

Respecte a l'entrada i sortida d'Espanya, Illa ha comentat que de moment creuen que el control de les fronteres "està funcionant adequadament", que fan en coordinació amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Ha argumentat que el criteri perquè els estrangers puguin entrar a Espanya és que vinguin d'un país amb una incidència acumulada de casos igual o inferior a la mitjana dels països europeus que han controlat la pandèmia.

Ha alertat que, a nivell mundial, la pandèmia "no està anant bé", amb 11,8 milions de casos amb xifres d'aquest dijous, i ha explicat que està en fase ascendent als Estats Units, el Brasil, l'Índia i Rússia, els països amb major nombre d'afectats.

MUNICIPALISME

Per la seva banda, Marín ha defensat que els municipis són "un escenari clau" per la qual cosa, al seu judici, han d'enfortir la prevenció i la resiliència de les ciutats enfront de la pandèmia.

De fet, ha explicat que estan treballant des de la Diputació de Barcelona amb els ajuntaments per elaborar un pla de contingència a escala local per estar més preparats davant una segona onada de coronavirus.