Publicat 12/6/2020 18:09:57 +02:00CET

Coronavirus.- Illa confirma que a partir del diumenge 21 de juny es podrà circular amb llibertat per tota Espanya

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón (i) a la seva arribada a la compareixença a Moncloa, acompanyat pel ministre de Sanitat, Salvador Illa (d). A Madrid (Espanya), a 12 de juny de 2020.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Sense estat d'alarma, queda en mans de les CCAA decidir confinaments, com es va fer a Igualada

MADRID, 12 juny (EUROPA PRESS) -

A partir del diumenge 21 de juny es podrà circular amb llibertat per tota Espanya en decaure l'estat d'alarma, independentment que en aquell moment pugui haver-hi zones com la Comunitat de Madrid, l'àrea metropolitana de Barcelona o províncies castellanoleoneses que no hagin culminat totes les fases del pla de desescalada.

Així ho ha aclarit aquest divendres en roda de premsa des del Palau de la Moncloa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per explicar els canvis de fase que entraran en vigor aquest proper dilluns 15 de juny, quan tan sols Galícia abandonarà l'estat d'alarma i entrarà en la nova normalitat.

La resta d'Espanya estarà en fase 3, amb l'única excepció de la Comunitat de Madrid, les províncies castellanoleonesas de Salamanca, Àvila, Segòvia i Soria, Barcelona i la seva àrea metropolitana i part de la província de Lleida.

Aquestes àrees, que romanen en la fase 2, poden saltar directament a la nova normalitat el dia 21 sense passar per la fase 3, perquè el Govern considera que la situació epidemiològica així ho permet, ha explicat Illa.

El ministre, acompanyat del doctor Fernando Simón, ha explicat que sense l'instrument de l'estat d'alarma no és possible restringir de manera general un dret fonamental com és la llibertat de circulació.

Preguntat si a mig o llarg termini, pensant en un eventual rebrot de l'epidèmia a la tardor, el Govern central disposarà d'una alternativa a l'estat d'alarma per confinar la població o limitar els seus moviments en cas que sigui necessari, Illa ha posat en valor que l'estat d'alarma és un "instrument constitucional" que s'ha demostrat que "ha funcionat molt bé".

SI CAL TORNAR A L'ALARMA, ES FARÀ

"Si cal tornar-ho a fer servir, tant de bo no sigui així, s'utilitzarà, però és l'instrument que avui dia ens permet controlar la mobilitat", ha assegurat Illa, que no ha participat en la reunió que una delegació de l'Executiu ha mantingut aquest divendres en Moncloa amb Ciudadanos precisament per estudiar eventuals reformes que permetin fer front a rebrots sense recórrer a l'estat d'alarma.

Sense l'estat d'alarma, queda en mans de les Comunitats Autònomes, ha dit el ministre, la decisió sobre confinaments puntuals com que es va decidir el passat febrer l'Executiu autonòmic de Canàries sobre els clients d'un hotel a Tenerife o el confinament d'Igualada a Catalunya. Això sí, aquestes decisions requereixen l'aval d'un jutge.

Aquests tancaments que permet la llei han de ser "molt quirúrgics", és a dir, es poden fer "sobre unitats familiars o socials concretes", però no permeten una "limitació generalitzada de la mobilitat dels espanyols", ha desenvolupat el ministre.

El doctor Simón ha coincidit amb Illa en què la legislació actual --descomptant l'estat d'alarma-- permet actuar per controlar determinats "brots". A dia d'avui, per tant, en cas que un brot aconsellés confinar a un grup determinat de persones no es faria prenent com a base una unitat territorial, però sí es limitaria la mobilitat "dels contactes estrets" dels casos de coronavirus detectats, ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.

El problema vindria, ha reconegut Simón, quan es donés "una transmissió comunitària àmplia descontrolada". "Aquí és quan si que caldria plantejar-se si cal tancar o no unitats territorials", ha admès, precisant que no és igual actuar en un municipi rural que en un barri d'una gran ciutat.

"La restricció de la mobilitat en unitats territorials fora de l'estat d'alarma no és una cosa que es pugui aplicar legalment d'una forma senzilla. En algunes situacions es podria aplicar la llei de mesures especials de salut pública de l'any 86, però en moltes altres probablement no", ha indicat Simón, per aquest motiu en l'actualitat s'està optant per identificar casos de contagi de manera individual per procedir a actuar sobre grups de persones que són contactes estrets d'aquests casos.

Ara bé, Simón ha advertit que l'entrada de viatgers i turistes a Espanya a partir de l'1 de juliol pot dificultar aquesta tasca, sobretot en el cas d'aquelles persones que romanguin poc temps al país i no doni temps a identificar-los.

El doctor ha assenyalat que entorn del 60 per cent dels nous contagis que s'estan registrant a Espanya són casos "importats", principalment de persones que tornen al país procedents dels Estats Units o països d'Amèrica Llatina.

RESPONSABILITAT INDIVIDUAL, CLAU

Com ha fet en compareixences anteriors, Illa s'ha referit a la "responsabilitat individual" com la "clau" de la nova normalitat, per la qual cosa ha fet una crida a la població perquè no li "perdi el respecte al virus", que segueix present.

Així, ha instat a respectar la distància interpersonal d'1,5 metres com a mínim i ús de mascareta quan no sigui possible mantenir aquesta separació, rentat freqüent de mans i extremar la higiene en espais públics i privats. Si tothom fa això, hi ha "molt guanyat", ha incidit.

Illa ha mostrat així mateix la disposició del Ministeri de Sanitat a mantenir una interlocució periòdica amb les CCAA i a exercir una tasca de coordinació i col·laboració amb elles, però ha volgut deixar clar que a partir del 21 de juny Espanya recupera la normalitat també pel que fa al marc competencial.

Contador