Publicat 12/06/2020 18:09

Coronavirus.- Illa confirma que a partir del diumenge 21 de juny es podr circular amb llibertat per tota Espanya

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergncies Sanitries (CCAES), Fernando Simón (i) a la seva arribada a la compareixena a Moncloa, acompanyat pel ministre de Sanitat, Salvador Illa (d). A Madrid (Espanya), a 12 de juny de 2020.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Sense estat d'alarma, queda en mans de les CCAA decidir confinaments, com es va fer a Igualada

MADRID, 12 juny (EUROPA PRESS) -

A partir del diumenge 21 de juny es podr circular amb llibertat per tota Espanya en decaure l'estat d'alarma, independentment que en aquell moment pugui haver-hi zones com la Comunitat de Madrid, l'rea metropolitana de Barcelona o províncies castellanoleoneses que no hagin culminat totes les fases del pla de desescalada.

Així ho ha aclarit aquest divendres en roda de premsa des del Palau de la Moncloa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per explicar els canvis de fase que entraran en vigor aquest proper dilluns 15 de juny, quan tan sols Galícia abandonar l'estat d'alarma i entrar en la nova normalitat.

La resta d'Espanya estar en fase 3, amb l'única excepció de la Comunitat de Madrid, les províncies castellanoleonesas de Salamanca, vila, Segvia i Soria, Barcelona i la seva rea metropolitana i part de la província de Lleida.

Aquestes rees, que romanen en la fase 2, poden saltar directament a la nova normalitat el dia 21 sense passar per la fase 3, perqu el Govern considera que la situació epidemiolgica així ho permet, ha explicat Illa.

El ministre, acompanyat del doctor Fernando Simón, ha explicat que sense l'instrument de l'estat d'alarma no és possible restringir de manera general un dret fonamental com és la llibertat de circulació.

Preguntat si a mig o llarg termini, pensant en un eventual rebrot de l'epidmia a la tardor, el Govern central disposar d'una alternativa a l'estat d'alarma per confinar la població o limitar els seus moviments en cas que sigui necessari, Illa ha posat en valor que l'estat d'alarma és un "instrument constitucional" que s'ha demostrat que "ha funcionat molt bé".

SI CAL TORNAR A L'ALARMA, ES FAR

"Si cal tornar-ho a fer servir, tant de bo no sigui així, s'utilitzar, per és l'instrument que avui dia ens permet controlar la mobilitat", ha assegurat Illa, que no ha participat en la reunió que una delegació de l'Executiu ha mantingut aquest divendres en Moncloa amb Ciudadanos precisament per estudiar eventuals reformes que permetin fer front a rebrots sense recórrer a l'estat d'alarma.

Sense l'estat d'alarma, queda en mans de les Comunitats Autnomes, ha dit el ministre, la decisió sobre confinaments puntuals com que es va decidir el passat febrer l'Executiu autonmic de Canries sobre els clients d'un hotel a Tenerife o el confinament d'Igualada a Catalunya. Aix sí, aquestes decisions requereixen l'aval d'un jutge.

Aquests tancaments que permet la llei han de ser "molt quirúrgics", és a dir, es poden fer "sobre unitats familiars o socials concretes", per no permeten una "limitació generalitzada de la mobilitat dels espanyols", ha desenvolupat el ministre.

El doctor Simón ha coincidit amb Illa en qu la legislació actual --descomptant l'estat d'alarma-- permet actuar per controlar determinats "brots". A dia d'avui, per tant, en cas que un brot aconsellés confinar a un grup determinat de persones no es faria prenent com a base una unitat territorial, per sí es limitaria la mobilitat "dels contactes estrets" dels casos de coronavirus detectats, ha explicat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergncies Sanitries.

El problema vindria, ha reconegut Simón, quan es donés "una transmissió comunitria mplia descontrolada". "Aquí és quan si que caldria plantejar-se si cal tancar o no unitats territorials", ha adms, precisant que no és igual actuar en un municipi rural que en un barri d'una gran ciutat.

"La restricció de la mobilitat en unitats territorials fora de l'estat d'alarma no és una cosa que es pugui aplicar legalment d'una forma senzilla. En algunes situacions es podria aplicar la llei de mesures especials de salut pública de l'any 86, per en moltes altres probablement no", ha indicat Simón, per aquest motiu en l'actualitat s'est optant per identificar casos de contagi de manera individual per procedir a actuar sobre grups de persones que són contactes estrets d'aquests casos.

Ara bé, Simón ha advertit que l'entrada de viatgers i turistes a Espanya a partir de l'1 de juliol pot dificultar aquesta tasca, sobretot en el cas d'aquelles persones que romanguin poc temps al país i no doni temps a identificar-los.

El doctor ha assenyalat que entorn del 60 per cent dels nous contagis que s'estan registrant a Espanya són casos "importats", principalment de persones que tornen al país procedents dels Estats Units o pasos d'Amrica Llatina.

RESPONSABILITAT INDIVIDUAL, CLAU

Com ha fet en compareixences anteriors, Illa s'ha referit a la "responsabilitat individual" com la "clau" de la nova normalitat, per la qual cosa ha fet una crida a la població perqu no li "perdi el respecte al virus", que segueix present.

Així, ha instat a respectar la distncia interpersonal d'1,5 metres com a mínim i ús de mascareta quan no sigui possible mantenir aquesta separació, rentat freqüent de mans i extremar la higiene en espais públics i privats. Si tothom fa aix, hi ha "molt guanyat", ha incidit.

Illa ha mostrat així mateix la disposició del Ministeri de Sanitat a mantenir una interlocució peridica amb les CCAA i a exercir una tasca de coordinació i collaboració amb elles, per ha volgut deixar clar que a partir del 21 de juny Espanya recupera la normalitat també pel que fa al marc competencial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés