Publicat 6/5/2020 20:49:41 +02:00CET

Coronavirus.- Grifols cedeix a Andorra dues màquines per a diagnòstic de Covid-19

El ministre portaveu d'Andorra, Eric Jover, en primer plànol, i el de Salut, Joan Martínez Benazet, en segon.
EUROPA PRESS

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 6 maig (EUROPA PRESS) -

La farmacèutica multinacional Grifols ha contactat amb les autoritats sanitàries andorranes per cedir dues màquines per fer diagnòstic de Covid-19, segons ha informat aquest dimecres el ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa per actualitzar la informació relativa a l'emergència sanitària.

Es tracta de dues màquines de TMA, una tècnica que serveix per detectar el coronavirus, "similar a la PCR i amb més sensibilitat", amb una capacitat per realitzar mil proves al dia, ha exposat el titular de Salut, i a més es garanteix el subministrament de reactius.

Les màquines arribaran a la fi de la setmana que ve a Andorra i la cessió s'emmarca en l'emergència sanitària: "Mentre les necessitem", ha manifestat Martínez Benazet.

A la farmacèutica "li ha cridat l'atenció" el model de gestió de l'emergència que s'està duent a terme a Andorra i l'estudi del doble garbellat massiu a la població, ha explicat el ministre de Salut, per la qual cosa ha volgut ajudar.

La cessió és gratuïta, "sense cap contraprestació econòmica", ha assegurat Martínez Benazet, a canvi de compartir el coneixement i les aportacions científiques que s'extreguin del 'screening'.

Les màquines ampliaran la capacitat diagnòstica, i serà més ràpida, amb el que seran d'ajuda en la fase que s'obrirà una vegada realitzat el 'screening', per diagnosticar ràpidament els possibles futurs contagis i poder aïllar-los.

També es podran usar per fer cribratges de determinats col·lectius, com els sanitaris, segons ha exposat Martínez Benazet, que ha afegit que reduirà el cost que es té en aquests moments per fer les PCR, ja sigui a Andorra com a través de laboratoris externs.

El ministre de Salut ha agraït "moltíssim" aquesta col·laboració, que es complementa amb l'assessorament per part d'un científic especialitzat de la farmacèutica, en cas de dubtes en el disseny de l'estratègia a seguir, per exemple.

PROVES A HABITANTS

D'altra banda, Martínez Benazet ha informat que ja s'han realitzat la prova serològica d'anticossos més de 20.000 habitants i que se'ls va informant del primer resultat a través d'un SMS.

Aquest dimecres s'han registrat a Andorra un total de 751 afectats per coronavirus des de l'inici de l'emergència sanitària, 46 dels quals han mort, 521 s'han guarit i 184 segueixen infectats.

En comparació a les dades registrades el dimarts, no hi ha hagut ni nous contagis ni defuncions i set persones han rebut l'alta.

el més llegit

 1. 1

  Detenen un jove de 32 anys per atropellar intencionadament la parella amb el cotxe en un carrer de Girona

 2. 2

  Detenen a Bordeus l'acusat de matar a punyalades un home aquest dissabte a Lleida

 3. 3

  Pas endavant per al futur entre aquàtic i de fitness de Reus

 4. 4

  El Col·lectiu de socis de la Confraria de Pescadors de les Cases d'Alcanar, premiat amb la Placa de la Pesca catalana

 5. 5

  L'ACA i l'ICFO desenvolupen un sistema de mesura ràpida de la qualitat de les aigües de bany