Publicat 22/5/2020 14:12:42 +02:00CET

Coronavirus.- El Govern no desplegarà una segona fase del 'Programa Orfeu' de test PCR

Una biòloga treballa amb un PCR digital. A Madrid (Espanya), a 20 de maig de 2020 (arxiu)
Marta Fernández Jara - Europa Press

BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat no desplegarà una segona fase del 'Programa Orfeu' de Detecció Massiva de Covid-19 a força de test PCR en considerar que no serà necessari, han informat a Europa Press fonts del departament.

El Programa Orfeu, basat en la capacitat de fer els test PCR per part dels agents del sistema de coneixement de Catalunya, es va crear el passat 7 d'abril per complementar la capacitat del sistema de salut a l'hora de disposar de test diagnòstics de coronavirus i donar cobertura a les necessitats del moment.

Han detallat que fins ara el programa ha practicat uns 18.000 PCR, prioritzant les poblacions de residents i professionals en centres de convivència obligatòria --residències de gent gran, centres d'hospitalització de salut mental, centres de persones amb diversitat funcional física i intel·lectual i centres penitenciaris--.

El programa també prioritzava la tornada segura a l'entorn laboral en professionals essencials no sanitaris després d'una baixa mèdica, i suport als circuits de diagnòstic en persones simptomàtiques.

Durant la fase 1 del 'Programa Orfeu' s'han activat les capacitats de diversos centres A prop --com el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), el Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG).

PER "AMPLIAR CAPACITAT DIAGNÒSTICA"

El programa preveia dues fases, "encara que la segona solament caldria desplegar-la en cas que el sistema de salut requerís ampliar les seves capacitats diagnòstiques".

En aquest cas, l'acord del Govern preveia la possible incorporació d'altres agents del sistema de coneixement, especialment els laboratoris universitaris i el centre Eurecat; a part de preveure poder tenir a punt les capacitats de les universitats de Barcelona (UB), Pompeu Fabra (UPF), Autònoma (UAB) i Rovira i Virgili (URV).

No obstant això, el 'Pla de transició del confinament, desconfinament gradual i nova normalitat' aprovat pel Govern el 25 d'abril, va estimar entre 13.000 i 15.000 els PCR diaris màxims necessaris per garantir el garbellat amb test aguts.

"A data d'avui el sistema públic de salut té unes capacitats diàries d'entre 14.000 i 15.000 PCR, que en les properes dues-quatre setmanes augmentaran fins a les 19.000-20.000", han expressat, en unes xifres que a més no inclouen les capacitats de la primera fase del programa.

La fase 1 del programa segueix en curs segons els calendaris acordats, encara que és possible que "no calgui fer tots els test PCR que s'havien previst en aquesta fase".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés