Publicat 15/06/2020 11:56CET

Coronavirus.- Escrivá assegura que treballaran amb les CCAA per a una "finestreta única" de l'IMV

Apel·la al consens per aprovar els Pressupostos: "Amb l'IMV hem demostrat que es pot fer"

BARCELONA, 15 juny (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat treballaran amb les comunitats autònomes per "anar a un model simplificat de finestreta única" per gestionar l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i les prestacions de renda garantida autonòmiques.

El ministre, que ha recordat que des d'aquest dilluns es podrà sol·licitar l'IMV, ha afirmat que els resultats de gestió d'aquestes prestacions per les comunitats autònomes "no impressionen molt" i ha defensat que el criteri que ha de prevaldre és el d'eficàcia i rapidesa en el servei, en una entrevista aquest dilluns en Catalunya Ràdio recollida per Europa Press.

Ha explicat que la Generalitat de Catalunya haurà de decidir com complementa la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) amb l'IMV, ha sostingut que estan treballant per creuar les dades i "fer-ho de la millor manera possible i que no hi hagi solapament".

Sobre si Catalunya podrà gestionar l'IMV com País Basc i Navarra, Escrivá ha dit que la situació és diferent en aquestes comunitats pel règim foral, ja que les definicions de la renda i el patrimoni no són les mateixes, i "el més eficaç és que es gestioni des d'allí".

També ha explicat que cada comunitat té una peculiaritat diferent en funció de la seva normativa, i a Catalunya, per protecció de dades, la Generalitat no pot facilitar els comptes corrents dels beneficiaris de les ajudes sense l'autorització dels mateixos.

"Estem treballant per resoldre aquest problema", ha assegurat el ministre, que ha subratllat que aspiren a arribar, amb el pas dels mesos, a tenir una eficàcia de 13 dies per reconèixer l'IMV, que és el ritme rècord amb el qual es reconeixen les pensions, ha explicat.

Escrivá ha detallat que ja han reconegut "d'ofici" l'IMV a 76.000 llars, unes 10.000 a Catalunya, als quals han enviat un SMS per avisar-los que se'ls ha concedit aquesta prestació, i ha destacat que ja hi ha hagut més de 4 milions de persones que han usat el simulador habilitat pel ministeri per comprovar si serien beneficiaris de l'IMV.

Ha apuntat que hi haurà comissions de coordinació amb les comunitats autònomes i els ajuntaments, per dur a terme una gestió integral amb lleialtat institucional i "assajar un model modern de cogobernanza federal".

Escrivá ha destacat que aquesta nova prestació permetrà fer proves i "veure les que funcionen millor i després estendre-les" a la resta de comunitats, i que aquesta coordinació serveixi com un punt de trobada de millors pràctiques.

PRESSUPOSTOS

Preguntat per l'aprovació dels Pressupostos per 2021, el ministre ha afirmat que pròximament es començarà a parlar amb els grups polítics per cercar el màxim consens: "Amb l'IMV hem demostrat que es pot fer".

També ha dit que farà falta consens per a la revaloració de les pensions, pel que ha parlat amb la presidenta del Pacte de Toledo, Magdalena Valerio, i ha explicat que hi haurà una reunió dels portaveu en els propers dies.

"En el Pacte de Toledo abordarem una modificació de la llei de seguretat social perquè les pensions es revaloritzin en funció dels preus. El model actual no era sostenible", ha subratllat Escrivá.

RACISME A ESPANYA

En ser preguntat per una agressió per part de veïns de Premià de Mar (Barcelona) a una persona que vivia en un pis ocupat, el ministre ha dit que Espanya té un nivell de tolerància superior a la majoria dels països europeus sobre els immigrants.

"Hi ha situacions que són puntuals. És veritat que en la realitat política hi ha grups que aborden la realitat migratòria des de postura espúria i preocupant", ha apuntat Escrivá, que ha volgut posar en valor el treball dels immigrants.

Ha sostingut que la llei d'estrangeria ha de reformar-se perquè es va dissenyar quan hi havia pocs migrants: "Tenim situacions que cal resoldre d'una altra forma. Hem d'intentar el màxim consens", i tenir en compte la visió europea, ja que ha recordat que Alemanya vol impulsar un acord migratori europeu.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés