Publicat 26/8/2020 20:29:13 +02:00CET

Coronavirus.- Els rectors davant l'inici del curs universitari: "Tots els plans estan preparats"

El president de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE), Juan Carlos Gómez Villamandos
CRUE - Archivo

MADRID, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

El president de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE), José Carlos Gómez Villamandos, ha assegurat que "tots els plans estan preparats" davant l'inici del nou curs universitari, i ha avançat que la docència online prevaldrà en aquelles universitats que es trobin situades en províncies amb un alt índex de contagis de COVID-19.

Villamandos ha assenyalat, en una entrevista amb Europa Press, que la planificació del nou curs universitari porta elaborada des de juny --data que el Ministeri d'Universitats va llançar la seva guia de recomanacions per al nou curs universitari--, encara que ha matisat que "ara mateix", a causa de la situació en algunes províncies o comunitats autònomes, on s'han disparat els contagis, "s'estan adoptant mesures". Una d'elles, segons explica, és l'increment del percentatge de docència virtual en aquelles regions més castigades pel virus.

Si bé, aquest model mixt de docència presencial i online només serà aplicable en la part teòrica, ja que en el terreny de les pràctiques acadèmiques "es garantirà la presencialitat".

"Encara juguem amb temps, perquè l'inici de les pràctiques sol ser més endavant en el curs, una vegada els alumnes ja s'han matriculat", assenyala Villamandos en ser preguntat sobre com es garantirà la presencialitat en el terreny de les pràctiques.

De moment, les universitats continuaran amb els plans de juny, que contemplen aquest model bimodal, segons explica el president dels rectors, i en el qual es planteja també la "rotació de grups", això és, la meitat dels alumnes estaran presencialment en classe mentre que l'altra meitat seguirà la classe per videoconferència, "sempre que les condicions sanitàries ho permetin".

"Tots els plans estan preparats, falten els últims ajustos, s'estan fent les coses amb moltíssim cap, no de forma arbitrària, segons les recomanacions sanitàries, segons la normativa... s'han adoptat tots els reforços i mitjans telemàtics possibles perquè la part de la docència que sigui per videoconferència sigui per videoconferència, i garantir la presencialitat", resumeix.

En aquest sentit, el també rector de la Universidad de Córdoba (UCO) confia que els alumnes podran seguir les classes de manera online perquè, tal com assegura, "la bretxa digital en l'àmbit universitari és molt menor que en l'àmbit educatiu, entre l'1% i 1,5%, amb variacions segons províncies".

Per a aquest percentatge d'alumnes que no puguin fer-ho, se'ls facilitarà ordinadors i targetes de dades, com ja es va fer durant l'Estat d'Alarma, segons indica.

NO HI HA MOTIUS PER A VAGA A LA UNIVERSITAT

Malgrat els inconvenients que puguin sorgir, i després que aquest mateix dimecres el Sindicat d'Estudiants hagi cridat a la vaga en tota Espanya per als dies 16, 17 i 18 de setembre, Villamandos no creu que puguin estendre's les aturades a l'àmbit de l'ensenyament superior: "A dia d'avui, no veig motiu perquè en l'àmbit universitari es produeixi una vaga".

"Les universitats vam deixar tota la nostra planificació preparada al juliol amb les recomanacions sanitàries del Govern central i dels governs autonòmics, en la majoria dels casos les mesures han estat consensuades amb les conselleries de Sanitat i amb competències en Universitats i aquests dies estem realitzant ajustos per a la situació epidémica que tingui cada província", justifica.

REUNIÓ AL SETEMBRE

Precisament, aquest mateix dimecres el Ministeri d'Universitats ha informat que es reunirà amb la CRUE a principis del mes de setembre per abordar l'inici del proper curs universitari 2020-2021. "Estem pendents de confirmar data, però serà en la primera setmana de setembre", ha confirmat Villamandos.

En aquesta reunió, no només s'abordarà l'inici del curs en el context de la pandèmia de COVID-19, sinó que es tractaran altres temes, com l'Estatut del Personal Docent i Investigador (PDI), en fase d'esborrany, i altres temes com el Reial decret de 2007 d'ensenyaments universitaris oficials, també en fase d'esborrany.

CASTELLS, "MOLT RECEPTIU" A LES PROPOSTES DE CRUE

Durant l'entrevista, Villamandos ha lloat el treball realitzat pel Ministeri d'Universitats i el ministre Manuel Castells. "Des d'abans de la pandèmia i des del 14 de març la relació ha estat estreta, hem tingut reunions pràcticament setmanals, i s'han creat diversos grups per abordar les diferents problemàtiques que han anat sorgint".

En aquest sentit, afegeix que el Ministeri i el ministre s'han mostrat "molt receptius" a les propostes de la CRUE i ha destacat el paper de "mediadors" que han tingut davant altres ministeris en assumptes clau durant la pandèmia, com ha estat el de la mobilitat, per exemple. "El ministre ha estat tremendament col·laboratiu", destaca.

No obstant això, l'oposició s'ha mostrat crítica amb Castells, en assegurar que es troba "desaparegut" a tan sol unes setmanes del retorn a les aules.

"No acabo d'entendre el de la desaparició, a principis de setembre tindrem una reunió i les tasques van quedar fetes al juliol", defensa el president de CRUE, que no ha entrat a valorar en si veu falta de lideratge en el ministre, després que Unidas Podemos assegurés això mateix de la ministra d'Educació i FP, Isabel Celaá.

REPARTIMENT PROPORCIONAL AL NOMBRE D'ALUMNES

El president dels rectors també ha mostrat el seu interès perquè arribin els 400 milions compromesos pel Govern del Fons Covid per a l'ensenyament universitari, que en principi s'abonaran al setembre.

Villamandos espera que es distribueixin aquests fons a les universitats de manera proporcional al nombre d'alumnes en cadascuna d'elles: "Si no és així, les universitats haurem de sacrificar altres programes, com de beques o d'investigació; seria una desconsideració molt gran a les universitats i als estudiants".

Si bé, que aquesta partida es distribueixi en funció del nombre d'alumnes suposarà el 100% de la inversió que les universitats faran. "La universitat haurà de treure recursos propis, veurem d'on", lamenta.

Preguntat sobre la destinació específica d'aquests 400 milions d'euros, Villamandos esmenta que el "gran problema" que s'està intentant solucionar és el dels estudiants internacionals, que cursen sobretot estudis de Màster i Doctorat, als quals se'ls prestarà especial atenció perquè puguin seguir les classes de manera online.

Contador