Publicat 26/08/2020 20:29

Coronavirus.- Els rectors davant l'inici del curs universitari: "Tots els plans estan preparats"

El president de la Conferncia de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE), Juan Carlos Gómez Villamandos
CRUE - Archivo

MADRID, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

El president de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE), José Carlos Gómez Villamandos, ha assegurat que "tots els plans estan preparats" davant l'inici del nou curs universitari, i ha avanat que la docncia online prevaldr en aquelles universitats que es trobin situades en províncies amb un alt índex de contagis de COVID-19.

Villamandos ha assenyalat, en una entrevista amb Europa Press, que la planificació del nou curs universitari porta elaborada des de juny --data que el Ministeri d'Universitats va llanar la seva guia de recomanacions per al nou curs universitari--, encara que ha matisat que "ara mateix", a causa de la situació en algunes províncies o comunitats autnomes, on s'han disparat els contagis, "s'estan adoptant mesures". Una d'elles, segons explica, és l'increment del percentatge de docncia virtual en aquelles regions més castigades pel virus.

Si bé, aquest model mixt de docncia presencial i online només ser aplicable en la part terica, ja que en el terreny de les prctiques acadmiques "es garantir la presencialitat".

"Encara juguem amb temps, perqu l'inici de les prctiques sol ser més endavant en el curs, una vegada els alumnes ja s'han matriculat", assenyala Villamandos en ser preguntat sobre com es garantir la presencialitat en el terreny de les prctiques.

De moment, les universitats continuaran amb els plans de juny, que contemplen aquest model bimodal, segons explica el president dels rectors, i en el qual es planteja també la "rotació de grups", aix és, la meitat dels alumnes estaran presencialment en classe mentre que l'altra meitat seguir la classe per videoconferncia, "sempre que les condicions sanitries ho permetin".

"Tots els plans estan preparats, falten els últims ajustos, s'estan fent les coses amb moltíssim cap, no de forma arbitrria, segons les recomanacions sanitries, segons la normativa... s'han adoptat tots els reforos i mitjans telemtics possibles perqu la part de la docncia que sigui per videoconferncia sigui per videoconferncia, i garantir la presencialitat", resumeix.

En aquest sentit, el també rector de la Universidad de Córdoba (UCO) confia que els alumnes podran seguir les classes de manera online perqu, tal com assegura, "la bretxa digital en l'mbit universitari és molt menor que en l'mbit educatiu, entre l'1% i 1,5%, amb variacions segons províncies".

Per a aquest percentatge d'alumnes que no puguin fer-ho, se'ls facilitar ordinadors i targetes de dades, com ja es va fer durant l'Estat d'Alarma, segons indica.

NO HI HA MOTIUS PER A VAGA A LA UNIVERSITAT

Malgrat els inconvenients que puguin sorgir, i després que aquest mateix dimecres el Sindicat d'Estudiants hagi cridat a la vaga en tota Espanya per als dies 16, 17 i 18 de setembre, Villamandos no creu que puguin estendre's les aturades a l'mbit de l'ensenyament superior: "A dia d'avui, no veig motiu perqu en l'mbit universitari es produeixi una vaga".

"Les universitats vam deixar tota la nostra planificació preparada al juliol amb les recomanacions sanitries del Govern central i dels governs autonmics, en la majoria dels casos les mesures han estat consensuades amb les conselleries de Sanitat i amb competncies en Universitats i aquests dies estem realitzant ajustos per a la situació epidémica que tingui cada província", justifica.

REUNIÓ AL SETEMBRE

Precisament, aquest mateix dimecres el Ministeri d'Universitats ha informat que es reunir amb la CRUE a principis del mes de setembre per abordar l'inici del proper curs universitari 2020-2021. "Estem pendents de confirmar data, per ser en la primera setmana de setembre", ha confirmat Villamandos.

En aquesta reunió, no només s'abordar l'inici del curs en el context de la pandmia de COVID-19, sinó que es tractaran altres temes, com l'Estatut del Personal Docent i Investigador (PDI), en fase d'esborrany, i altres temes com el Reial decret de 2007 d'ensenyaments universitaris oficials, també en fase d'esborrany.

CASTELLS, "MOLT RECEPTIU" A LES PROPOSTES DE CRUE

Durant l'entrevista, Villamandos ha lloat el treball realitzat pel Ministeri d'Universitats i el ministre Manuel Castells. "Des d'abans de la pandmia i des del 14 de mar la relació ha estat estreta, hem tingut reunions prcticament setmanals, i s'han creat diversos grups per abordar les diferents problemtiques que han anat sorgint".

En aquest sentit, afegeix que el Ministeri i el ministre s'han mostrat "molt receptius" a les propostes de la CRUE i ha destacat el paper de "mediadors" que han tingut davant altres ministeris en assumptes clau durant la pandmia, com ha estat el de la mobilitat, per exemple. "El ministre ha estat tremendament collaboratiu", destaca.

No obstant aix, l'oposició s'ha mostrat crítica amb Castells, en assegurar que es troba "desaparegut" a tan sol unes setmanes del retorn a les aules.

"No acabo d'entendre el de la desaparició, a principis de setembre tindrem una reunió i les tasques van quedar fetes al juliol", defensa el president de CRUE, que no ha entrat a valorar en si veu falta de lideratge en el ministre, després que Unidas Podemos assegurés aix mateix de la ministra d'Educació i FP, Isabel Celaá.

REPARTIMENT PROPORCIONAL AL NOMBRE D'ALUMNES

El president dels rectors també ha mostrat el seu inters perqu arribin els 400 milions compromesos pel Govern del Fons Covid per a l'ensenyament universitari, que en principi s'abonaran al setembre.

Villamandos espera que es distribueixin aquests fons a les universitats de manera proporcional al nombre d'alumnes en cadascuna d'elles: "Si no és així, les universitats haurem de sacrificar altres programes, com de beques o d'investigació; seria una desconsideració molt gran a les universitats i als estudiants".

Si bé, que aquesta partida es distribueixi en funció del nombre d'alumnes suposar el 100% de la inversió que les universitats faran. "La universitat haur de treure recursos propis, veurem d'on", lamenta.

Preguntat sobre la destinació específica d'aquests 400 milions d'euros, Villamandos esmenta que el "gran problema" que s'est intentant solucionar és el dels estudiants internacionals, que cursen sobretot estudis de Mster i Doctorat, als quals se'ls prestar especial atenció perqu puguin seguir les classes de manera online.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés