Publicat 13/8/2020 20:03:27 +02:00CET

Coronavirus.- Andorra farà cribratges als alumnes i al personal educatiu abans del retorn a les escoles

El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet, i la ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, en roda de premsa.
EUROPA PRESS

La tornada a les aules es farà amb un model d'unitat de convivència

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 13 ago. (EUROPA PRESS) -

Andorra realitzarà cribratges als alumnes i al personal educatiu --docents, vigilants de pati, col·laboradors i tots els treballadors que intervenen a l'escola-- per reduir el risc de contagi de la Covid-19, han explicat aquest dijous en roda de premsa els ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i d'Educació, Ester Vilarrubla.

Serà un doble cribratge: amb prova serológica i amb TMA --com la PCR encara que més sensible, segons han explicat en reiterades ocasions les autoritats andorranes--, que començarà la setmana del 24 d'agost amb els treballadors i docents i amb els alumnes de més de sis anys la setmana següent.

El cribratge es realitzarà en 'stoplabs', on es podran realitzar les proves sense baixar-se del vehicle, i servirà per facilitar una "tornada segura" a les escoles, minimitzant el risc de transmissió del coronavirus SARS-CoV-2.

Així mateix, permetrà conèixer la situació de la societat andorrana a nivell epidemiològic, ja que es calcula que se sotmetran a les proves prop de 12.000 persones; les famílies rebran una carta en la qual se'ls informarà de l'operativa del cribratge, que serà voluntari.

SENSE MASCARETA NI DISTÀNCIA A L'AULA

La tornada a les aules --que es farà de manera escalonada a partir del 9 de setembre-- es realitzarà constituint unitats de convivència per aula, així els alumnes no hauran de portar mascareta ni guardar distàncies entre companys.

Sí que hauran d'utilitzar mascareta i guardar distàncies en sortir de l'aula, i al pati i el menjador se separaran per grup de convivència.

Qui no vulgui sotmetre's a les proves no podrà integrar-se al grup de convivència i haurà de portar mascareta i guardar les distàncies durant 14 dies com a quarentena.

Amb la situació epidemiològica actual, no es planteja reduir la ràtio d'alumnes per grup i aula, però, si l'evolució de la pandèmia ho requerís, ja s'han cercat alternatives: "Tindríem solucions per a tots els casos", ha afirmat Vilarrubla.

En aquest sentit, Martínez Benazet ha afirmat que ara es tenen "més plans de contingència dissenyats" que quan es van reobrir els centres al juny, i també ha explicat que no s'exclou la possibilitat d'haver de tancar aules.

"No veiem que arribem a la situació d'haver de tancar un centre", ha manifestat el ministre de Salut, de manera que la voluntat és aplicar el protocol pel qual només es confinen els casos positius i els seus contactes directes.

REFORÇ DE L'ACOMPANYAMENT EMOCIONAL

Vilarrubla ha explicat que en l'inici del curs escolar es reforçaran les àrees d'acompanyament emocional i de repàs de coneixements previs, a partir del que es van afegint els nous coneixements, amb l'objectiu d'assegurar que aquells alumnes que han tingut més dificultats per seguir el curs a distància puguin recuperar.

La ministra d'Educació ha manifestat que l'escola és un "element igualador", en el sentit que s'eliminen les diferències de recursos que puguin tenir les famílies.