Publicat 23/05/2021 11:33

La Coordinadora de Colles Castelleres descarta "recuperar la normalitat" fins al 2022

Archivo - Arxivo - Jornada castellera de Santa Eullia de Barcelona (Arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

Tem que desapareguin colles i una reculada en la dificultat dels castells

BARCELONA, 23 maig (EUROPA PRESS) -

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) ha descartat "recuperar la normalitat" de l'activitat castellera fins al 2022 per les afectacions de la pandmia de la covid-19 en una activitat que requereix, per naturalesa, un contacte físic estret i aglomeracions de gent.

No obstant aix, el president de la CCCC, Pau Camprovin, ha explicat a Europa Press que aquest any hi podria haver alguna actuació "simblica" en el marc de l'estudi que impulsen la Generalitat i l'Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Es tracta d'una prova pilot, semblant a la del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi de Barcelona, per avaluar la transmissió del virus en un esdeveniment de cultura popular de masses.

Fonts del departament han explicat a Europa Press que les conselleries de Salut i Interior estan estudiant la proposta que van remetre al Procicat i la resposta "no hauria de trigar massa" perqu l'assaig previst duraria entre dos i tres mesos que s'haurien de desenvolupar durant l'estiu, punt lgid de la temporada castellera.

Camprovin ha destacat que la proposta preveu la participació d'unes quatre o cinc colles, amb un total d'uns 450 castellers, que "potser permetria fer una actuació aquest any com un acte simblic", per el retorn de l'activitat normal és inviable, en la seva opinió, pel cost econmic de fer tests d'antígens abans de cada assaig a tots els membres d'una colla.

En parallel, ha subratllat Camprovin, una quinzena de colles han reprs l'activitat seguint un protocol de seguretat que els van remetre, fent algun assaig amb grups estables de 20 persones.

En aquests, s'han de complir condicions de traabilitat i mesures sanitries com l'ús de gel i mascareta, fer-los en espais exteriors si és possible, d'un mxim d'una hora de durada i proves d'uns cinc minuts com a molt.

"No demanem tornar als assajos, perqu est clar que amb 20 persones no podem fer castells. Per permet una certa iniciació en l'activitat, molt centrada en els nens", ha illustrat Camprovin, que ha detallat que és important que els més petits no perdin corda perqu creixen rpid i s'han d'adaptar a noves posicions.

REDUCCIÓ DE LA MASSA SOCIAL

El responsable ha afegit, a més, que tem que l'aturada en l'activitat comporti una reculada en la dificultat dels castells que es fan i una reducció de la massa social que arrosseguen les colles a causa d'un "canvi de mentalitat" per por als contagis.

Fins i tot s'ha mostrat preocupat perqu es perden agrupacions, especialment les més petites o de territoris sense tant arrelament, cosa que estan mirant que no passi.

De les 102 colles que registra la CCCC, més de 40 no tenen nivell per fer castells de més de sis pisos, els més petits; són les que tenen més probabilitats de desaparixer, segons Camprovin, per "són la base del món casteller i creen afició a pobles petits".

"Suposar un canvi de paradigma, veníem de les millors temporades i de fer els millors castells. Comportar una renovació, sobretot dels membres més grans", ha augurat.

No obstant aix, ha confiat que els castells aconsegueixin atreure gent, quan se superi la pandmia, pel seu component social: "Ens han limitat l'activitat social i les colles l'aportem", ha reflexionat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés