Actualitzat 04/05/2014 14:45

La Cooperativa Cal Àfrica contractarà a immigrants per regular la seva situació

Cooperativa Cal Àfrica
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 May. (EUROPA PRESS) -

  La Cooperativa Cal Àfrica, constituïda el passat 8 d'abril per africans, contractarà a immigrants del continent per dignificar el seu estat i, en alguns casos, regular la seva situació mitjançant contractes de treball, segons ha explicat a Europa Press un dels seus ideòlegs, Keraba Drame.

   "La intenció és que la cooperativa pugui donar contractes de treball a immigrants que necessitin regularitzar la seva situació", ha assenyalat l'artista Núria Güell, qui va ajudar a estructurar el marc legal de l'associació amb l'ajuda de la Cooperativa Integral Catalana (CIC).

   Fins ara, la Cooperativa ofereix serveis de restauració, càtering, reciclatge i arranjaments tèxtils --que aniran en augment-- que, després de ser contractats, permetran donar treball a africans que ho desitgin.

   Una de les fundadores de la cooperativa, Martha Trujillo, ha explicat que de moment tenen unes 300 persones que volen treballar per a la cooperativa, i ha afegit que es donarà prioritat a les persones que van ser desallotjades de les naus del Poblenou farà gairebé un any.

   Referint-se als desallotjaments, Drame ha assenyalat que l'alternativa proposta per l'ajuntament, el pla d'assentaments irregulars, no és una solució real, i Trujillo ha postil·lat que els serveis socials que van mediar al conflicte entre els desallotjats i la institució són "serveis asocials".

    Ha afegit que amb la cooperativa també es vol suplir la seva funció perquè saben millor que ningú què necessita una persona estrangera en una situació difícil.

   La Cooperativa de moment té 265 socis, tot i que segons ha assenyalat Trujillo, els seus afiliats reals són molts més, ja que les persones que van signar per constituir-la havien de tenir permís de residència a Espanya, i ha insistit que Cal Àfrica s'ha constituït "per beneficiar als qui precisament no poden donar el seu nom per no tenir els papers en regla".

MANIFESTACIONS A PLAÇA CATALUNYA

   Drame ha explicat que la idea es va començar a gestar el 2002, quan l'ajuntament va dispersar als africans que acampaven a les places de Barcelona i van començar a crear comunitats en diferents punts de la ciutat.

   Dotze anys després, la materialització de la cooperativa s'ha precipitat arran dels desallotjaments de les naus del Poblenou --la comunitat comptava amb uns 300 africans--, en què els ocupants van perdre, a més d'un sostre, molta roba i material que havien recol·lectat durant dos anys.

   La sòcia fundadora Jenni Fernández ha assenyalat que volen "que es torni tot el material de les naus que l'Ajuntament va retirar" perquè els pertany, i que amb ell tindrien material per començar a treballar i també per enviar a Àfrica.

   En aquest sentit, Güell ha destacat la importància que té el reciclatge com a motor econòmic de la cooperativa, ja que es trenca la lògica consumista, i Drame ha afegit que els europeus "són irresponsables" perquè en comptes d'intentar recuperar els residus, els vessen en zones pobres i miren per a un altre costat.

   Drame ha destacat que Catalunya és la comunitat autònoma amb un índex més alt de metall reciclat --dada recollida en els informes de la Unió d'Empreses Siderúrgiques--, cosa que atribueix al treball dels africans que recullen la ferralla i la venen a intermediaris per un preu molt baix, ja que "saben que és l'única alternativa que tenen", tendència que volen revertir perquè afirma que s'ha de valorar la seva tasca.

   La cooperativa es va presentar per primera vegada a la inauguració de l'exposició 'La realitat invocable', que es podrà visitar a la capital catalana fins al 31 d'agost.

   El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) va encarregar una obra a Güell, qui va proposar al museu que contractés a la cooperativa per al càtering de la inauguració, per a les visites guiades i per al guarda-roba de l'exposició, de manera que el centre s'ha convertit en el primer client de l'organització.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés