Publicat 18/06/2019 19:05CET

La contaminació dels rius afavoreix la presència del cuc àncora en peixos d'aigua dolça

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Les aigües mal depurades que arriben als rius i el vessament --aigua de pluja que discorre per la superfície d'un terreny-- de zones agrícoles poden potenciar l'expansió del cuc ncora, una espcie extica que parasita peixos d'aigua dola, a la xarxa fluvial peninsular.

Així es desprn d'un nou treball en el qual participen els experts Alberto Maceda, de l'Institut d'Investigació de la Biodiversitat de la Universitat de Barcional (IRBio), i Adolfo de Sostoa, de la Facultat de Biologia i de l'IRBio i que ha publicat la revista 'International Journal for Parasitology'.

El cuc ncora és una espcie invasora d'origen asitic que afecta a peixos d'aigua dola i causa també moltes prdues econmiques en piscifactories

"La fauna parasitaria --nativa i extica-- que afecta els peixos dels rius peninsulars és encara basante desconeguda, la família de peixos més comú en la Península i el continent europeu", ha explicat Maceda.

ANLISI EN 19 ESPCIES

El nou treball avalua els factors associats als episodis de parasitismes del cuc ncora en 19 espcies de peixos, i analitzen com afecten els canvis de la qualitat de l'aigua i de l'hbitat natural en la dispersió d'aquest parsit en conques hidrogrfiques del nord-est peninsular.

El cuc ncora est present a totes les regions hidrogrfiques analitzades, a excepció de les conques del Ridaura, el Snia, el Garó i el Foix a Catalunya.

La contaminació per nutrients i l'alta conductivitat de l'aigua --per les aigües abocades sense depurar-- són factors que fomenten els casos de parasitisme del cuc ncora a la xarxa fluvial, detallen els experts.

SISTEMA IMMUNE DE PEIXOS

Els contaminants mediambientals poden afectar al sistema immunitari dels peixos autctons i fer-los més sensibles a les infeccions parasitarias.

La grandria dels peixos i la ubicació del tram fluvial són factors que també intervenen per potenciar la presncia d'aquest parsit generalista, que només trobar-se a les zones més baixes del curs fluvial, on les temperatures són més altes que en les capaleres.

Segons els experts, la prevenció és decisiva per evitar la dispersió del cuc ncora a la xarxa hidrolgica peninsular, perqu és habitual que els casos de parasitisme causats per aquest agent infecciós puguin passar desapercebuts.

En el futur, per detenir l'expansió del cuc parsit a la xarxa fluvial ser decisiu millorar l'estat mediambiental dels rius, evitar el trasllat de peixos i desinfectar les aigües de les empreses.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés