Publicat 18/6/2019 19:05:23 +02:00CET

La contaminació dels rius afavoreix la presència del cuc àncora en peixos d'aigua dolça

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

Les aigües mal depurades que arriben als rius i el vessament --aigua de pluja que discorre per la superfície d'un terreny-- de zones agrícoles poden potenciar l'expansió del cuc àncora, una espècie exòtica que parasita peixos d'aigua dolça, a la xarxa fluvial peninsular.

Així es desprèn d'un nou treball en el qual participen els experts Alberto Maceda, de l'Institut d'Investigació de la Biodiversitat de la Universitat de Barcional (IRBio), i Adolfo de Sostoa, de la Facultat de Biologia i de l'IRBio i que ha publicat la revista 'International Journal for Parasitology'.

El cuc àncora és una espècie invasora d'origen asiàtic que afecta a peixos d'aigua dolça i causa també moltes pèrdues econòmiques en piscifactories

"La fauna parasitaria --nativa i exòtica-- que afecta els peixos dels rius peninsulars és encara basante desconeguda, la família de peixos més comú en la Península i el continent europeu", ha explicat Maceda.

ANÀLISI EN 19 ESPÈCIES

El nou treball avalua els factors associats als episodis de parasitismes del cuc àncora en 19 espècies de peixos, i analitzen com afecten els canvis de la qualitat de l'aigua i de l'hàbitat natural en la dispersió d'aquest paràsit en conques hidrogràfiques del nord-est peninsular.

El cuc àncora està present a totes les regions hidrogràfiques analitzades, a excepció de les conques del Ridaura, el Sènia, el Garó i el Foix a Catalunya.

La contaminació per nutrients i l'alta conductivitat de l'aigua --per les aigües abocades sense depurar-- són factors que fomenten els casos de parasitisme del cuc àncora a la xarxa fluvial, detallen els experts.

SISTEMA IMMUNE DE PEIXOS

Els contaminants mediambientals poden afectar al sistema immunitari dels peixos autòctons i fer-los més sensibles a les infeccions parasitarias.

La grandària dels peixos i la ubicació del tram fluvial són factors que també intervenen per potenciar la presència d'aquest paràsit generalista, que només trobar-se a les zones més baixes del curs fluvial, on les temperatures són més altes que en les capçaleres.

Segons els experts, la prevenció és decisiva per evitar la dispersió del cuc àncora a la xarxa hidrològica peninsular, perquè és habitual que els casos de parasitisme causats per aquest agent infecciós puguin passar desapercebuts.

En el futur, per detenir l'expansió del cuc paràsit a la xarxa fluvial serà decisiu millorar l'estat mediambiental dels rius, evitar el trasllat de peixos i desinfectar les aigües de les empreses.