Actualitzat 29/11/2019 12:35:54 +00:00 CET

La contaminació eleva el risc de no aconseguir la gestació en la fecundació in vitro

Un bebé coge un dedo de una mano. Bebé, neonato, gestación, infancia, niño, hijos
PIXABAY

BARCELONA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

L'augment de les partícules en suspensió contaminants els tres dies abans de la transferència dels embrions augmenta el risc d'avortament o de no gestació, segons revela la tesi doctoral de Mireia González, que s'ha presentat en el primer simpòsium internacional sobre estil de vida i fertilitat, celebrat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).

L'estudi ha demostrat que l'exposició a partícules en suspensió durant els dies previs a la transferència dels embrions en aquests procediments té un efecte directe sobre el seu fracàs o la possibilitat d'avortament.

Per arribar a aquesta conclusió, va fer un seguiment de prop de 200 pacients de l'àrea de Barcelona i de Girona que es van sotmetre a un tractament de fecundació in vitro.

El treball va analitzar tant el paper d'aquestes partícules, procedents bàsicament del trànsit de vehicles, com el d'un altre contaminant atmosfèric, els òxids de nitrogen (NOx), però en aquest cas, no va quedar clar el seu paper.

Del total de casos analitzats, 486 transferències embrionàries, es van produir 215 gestacions, de les quals, només la meitat van evolucionar en un embaràs.

Davant aquestes dades, l'autora assegura que "no s'ha de canviar la tècnica per fer la fecundació in vitro, sinó que cal canviar les ciutats en relació amb la contaminació derivada de la combustió dels motors".

L'estudi va tenir en compte els nivells de contaminants atmosfèrics 15 dies abans de la implantació, tres dies abans, el mateix dia i set dies després.

Les pacients que van participar tenien una mitjana d'edat de 37 anys i els motius més habituals d'infertilitat eren l'edat avançada i la baixa reserva ovàrica, sense diferències en el tipus de protocol d'estimulació ovàrica utilitzat ni en la manera de fecundació.

El simpòsium ha comptat amb alguns dels principals experts mundials en fertilitat i ha analitzat l'impacte que tenen aspectes com la contaminació, la dieta o l'activitat física.

La trobada és una iniciativa del grup d'investigació en Infertilitat de Barcelona de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Fundació Fertty.