Publicat 24/01/2019 16:46

El consum de begudes ensucrades cau un 2,2% a Catalunya per l'impost segons un estudi

Refresc, begudes ensucrades, aperitiu, begudes carbonatades, begudes amb gas
EUROPA PRESS - Archivo

Un dels investigadors creu que la incidncia ha estat "molt baixa"

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

El consum de begudes ensucrades embotellades ha descendit un 2,2% a Catalunya des de l'entrada en vigor de l'impost sobre les begudes ensucrades de la Generalitat, segons un estudi de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) de Barcelona.

L'estudi ha analitzat dades massives de consum des d'un any abans de l'entrada en vigor de l'impost --1 de maig del 2017-- fins a un any després, uns 125 milions de registres en una gran cadena de supermercats, que compta amb una quota del 10% del mercat, ha informat aquest dijous la universitat en un comunicat.

Els resultats suggereixen que globalment, com a efecte de l'impost, les famílies han redut un 2,2% aproximadament la quantitat total de sucre consumida en begudes.

Aquesta reducció ha estat és gran en els refrescos, el 13,6% en els de contingut mitj de sucre i el 3,5% en els de contingut alt, i en el cas de les coles, el descens ha estat del 5,2% i en altres begudes com tes, orxates i begudes vegetals, el 7,7%, en els de contingut mitj, i el 7,3% en els sucs de contingut alt de sucre.

L'impost grava totes les begudes embotellades que continguin edulcorants calrics afegits, 8 cntims d'euro per litre per a begudes que contenen entre 5 i 8 grams de sucre per 100 millilitres i 12 cntims d'euro per litre per a begudes amb més de 8 grams.

L'investigador i vicepresident segon de l'Associació d'Economia de la Salut, Toni Mora, ha assegurat que aquest descens es deu a l'entrada en vigor de l'impost, encara que insisteix que "la incidncia ha estat molt baixa".

INCREMENT DE BATUTS

L'informe revela que, mentre descendeix el consum de begudes com refrescos, augmenta la compra d'altres begudes ensucrades com els batuts, que ha pujat el 5,4%.

En el cas dels tes, orxates i begudes vegetals, l'increment ha estat del 9,1%, i les que més han crescut han estat les isotniques, amb el 33%.

L'estudi conclou que la reducció del consum de sucre ha estat superior per a les famílies amb rendes més baixes, si bé la diferncia no arriba al punt porcentural.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés