Publicat 09/05/2014 15:04

IEC i Òmnium publiquen les reflexions de més de cent acadèmics

Muriel Casals (Òmnium) y Joaquimdomènec Ros (IEC) en el Parlament
IEC Y ÒMNIUM CULTURAL

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i Òmnium Cultural han reunit al document 'Qüestions d'estat. Reflexions per al país del futur' les reflexions al voltant a la possible independència de Catalunya de més d'un centenar d'acadèmics i intel·lectuals de diferents àmbits, com l'exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras i el director del Museu d'Història de Catalunya (MHC), Agustí Alcoberro.

El document sorgeix d'un cicle de debats i seminaris que han organitzat les dues entitats al llarg de l'últim any sota la pregunta 'Quines Són les qüestions que ha de plantejar Catalunya davant de l'eventual creació d'un nou Estat?', i ha estat lliurat aquest divendres al vicepresident del Parlament Lluís Corominas pel president de l'IEC, Joandomènec Ros, i la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

Segons han informat les dues entitats en un comunicat conjunt, el compendi ofereix una perspectiva acadèmica i una aportació "molt interessant sobre els principals reptes que té plantejats Catalunya", centrats en sis àmbits: política, economia, llengua, educació, cultura i ciència.

A l'apartat de política, es planteja "la possibilitat d'aconseguir un Estat propi com una oportunitat per repensar el funcionament del sistema polític actual", amb la voluntat de millorar el rendiment de les seves institucions, com també reforçar l'estat del benestar.

En relació amb l'economia, els acadèmics han reflexionat sobre tres elements capitals: la tributació, les estructures financeres i el comerç internacional, el desenvolupament del qual "depèn de si el procés de transició es fa en cooperació amb les institucions espanyoles o sense".

En els àmbits lingüístic, educatiu i cultural dels debats i seminaris, els experts han coincidit en la necessitat que "el plurilingüisme equitatiu regeixi una Catalunya sobirana", que a les escoles es garanteixi el coneixement del català, l'aranès i l'occità, i la importància de lluitar contra la pirateria dels productes culturals.

En l'aspecte científic, s'ha destacat la importància de "tenir un país preparat per poder tenir el coneixement, la investigació, la formació d'alt nivell i la innovació tecnològica com a pilars", com també la necessitat de fer pujar la universitat com a principal focus de coneixement.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés