Actualitzat 06/09/2014 11:37

Un consorci gestionarà la sanitat de la província de Lleida a partir de gener del 2015

El conseller de Salud, Boi Ruiz
EUROPA PRESS

"No ens sobren hospitals, ens sobren organitzacions hospitalàries", diu Ruiz

BARCELONA, 6 set. (EUROPA PRESS) -

Un consorci amb majoria de l'Institut Català de la Salut (ICS) i participació del Servei Català de la Salut (CatSalut), Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut d'Investigació Biomèdica IRBLleida serà l'encarregat de governar ambulatoris i hospitals de la província a partir de l'1 de gener de 2015, ha explicat el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, a Europa Press.

"Això integrarà tota l'atenció hospitalària, especialitzada i primària de la regió sanitària de Lleida de tipus públic", tot i que queden fora els hospitals de Vielha, que pertany a la Val d'Aran, i el de la Seu d'Urgell, regit per una fundació privada, tot i que municipal, ha afegit el conseller, que ha augurat que el Govern aprovarà l'ens a la tardor, juntament amb el nou model jurídic del Clínic.

A final de juliol s'ha decidit que sigui un consorci, una vegada superat el període d'anàlisis de les lleis jurídiques de l'Estat que podien posar dificultats a aquesta figura jurídica, ha assenyalat el conseller, que ha subratllat que aquesta organització "significa sumar serveis i potenciar la cirurgia pediàtrica".

"Les unitats funcionals donaran més capacitat resolutiva perquè després d'haver més pacients d'una determinada patologia podrem aconseguir que aquests malalts es puguin quedar a Lleida", i no hagin de ser derivats fora de la província.

El futur ens gestionarà tres hospitals, l'Arnau de Vilanova (ICS), el Santa Maria i el de Tremp, així com els centres d'atenció primària (CAP) i consultoris locals, el que el titular de Salut ha destacat que permetrà reduir estructures.

Un altra dels avantatges de l'ens, segons el conseller, és que si bé fins ara l'ICS es quedava la facturació privada a mútues per accidents de trànsit, d'ara endavant els ingressos repercutiran en el mateix ens territorialitzat.

Sobre les acusacions de 'privatització' que ha rebut el canvi de gestió a Lleida, el titular de salut ha estat contundent en afirmar que "no té cap sentit dir que és una privatització", i ha clamat contra la politització de la sanitat.

Segons el conseller, no necessàriament s'estendrà a tot el territori el model de Lleida, i ha defensat l'existència d'acords funcionals entre l'ICS i proveïdors sanitaris a Tarragona: "Li donarem més seguretat al pacient".

Ha vist com un exemple de "política sanitària simple" el fet d'ajuntar serveis i decidir adoptar el mateix criteri clínic, protocols, sessions clíniques compartides, ha ressenyat Boi Ruiz, que ha descartat que a Girona s'opti de moment per una fórmula com la de Lleida, al·legant que la gironina és una província més complexa per la presència d'hospitals amb més naturaleses jurídiques.

DESBUROCRATITZACIÓ SANITÀRIA

"No ens sobren hospitals, ens sobren organitzacions hospitalàries", ha asseverat el titular de Salut per argumentar desburocratització i reducció d'estructures administratives per governar el sistema.

"Perquè he de tenir tres organitzacions hospitalàries diferents si puc tenir una amb tres edificis?", s'ha preguntat el conseller, plantejant-se que a la llarga cada edifici estigui especialitzat en una patologia.

Ha emmarcat la nova organització en una "transformació progressiva" del model hospitalari --a més de sanitari-- català, que beu d'una tradició molt territorial que cobrava ple sentit per tractar urgències vitals quan no hi havia comunicacions ni el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

En aquesta línia, ha manifestat que Salut vol revisar el model, al·legant que "no té sentit tractar un càncer de coll a l'Hospital de Puigcerdà", ha exemplificat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés