Actualitzat 30/11/2020 16:52 CET

El Consell de Transparència ordena al Ministeri de Sanitat que doni a conèixer els noms del comitè d'experts

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, compareix en una conferència de premsa
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Argumenta que en la protecció de dades preval el dret a la informació sobre "decisions rellevants"

MADRID, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG) ha ordenat al Ministeri de Sanitat que publiqui els noms del comitè d'experts al qual va fer referència el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, perquè considera que no vulnera el dret a la protecció de dades i afavoreix el control de l'activitat pública dels ciutadans en "decisions rellevants", segons la resolució a la qual ha tingut accés Europa Press.

Així, el CTBG s'ha posicionat a favor d'un advocat que el mateix 6 de maig, quan Simón es va negar en una conferència de premsa a publicar la composició del comitè d'experts, va demanar al Ministeri de Sanitat que informés sobre el nombre de persones que l'integraven i que els identifiqués amb noms i cognoms.

En concret, el Consell de Transparència ha donat un termini de deu dies al Ministeri de Sanitat perquè remeti a l'advocat aquesta informació, una decisió que posa fi a la via administrativa, però que es pot recórrer durant els pròxims dos mesos als jutjats centrals del contenciós-administratiu de Madrid.

El CTBG ha rebutjat l'argument de la Direcció General de Salut Pública per retenir aquesta informació, després d'afirmar que el fet que es facin públics els noms, cognoms i el nombre d'experts que han desenvolupat funcions en la gestió de la pandèmia no atempta contra el dret a la protecció de dades personals.

"No tan sols no atempta contra les dades personals dels afectats, sinó que contribueix a controlar l'activitat pública i que els ciutadans coneguin el procés de presa de decisions rellevants en matèria de salut pública, i encara més en situacions extraordinàries, com la pandèmia de covid-19", ha sostingut el Consell de Transparència en la resolució, a la qual ha tingut accés Europa Press.

PREVAL EL DRET A LA INFORMACIÓ

El CTBG ha contestat que no considera aplicable "el límit de la protecció de dades que ha invocat l'Administració" perquè com són "dades simplement identificatives relacionades amb l'organització, el funcionament o l'activitat pública" del Ministeri de Sanitat, "preval el dret d'accés a la informació pública".

En aquest sentit, cita una sentència del 2017 dels jutjats del contenciós-administratiu de Madrid per destacar que el dret a la informació no tan sols és "essencial" en democràcia, sinó que "les administracions públiques es financen amb fons procedents dels contribuents i la seva missió principal consisteix a servir els ciutadans, per la qual cosa tota la informació que generen i tenen pertany al ciutadà".

Així mateix, el Consell de Transparència ha volgut puntualitzar que "informar sobre el nombre d'experts no es pot considerar contrari a aquest dret (a la protecció de dades personals), perquè es tracta d'una simple dada numèrica sense identificació de cap persona física", i que és irrellevant si els experts ocupen o no un lloc d'alt càrrec.

També ha criticat que el Ministeri de Sanitat s'endarrerís dins els terminis legals a l'hora de contestar a l'advocat, perquè la resposta no va arribar fins el 29 de setembre i la petició es va fer el 6 de maig, i que no fes al·legacions al CTBG.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés